Eurogroup: Προ των πυλών για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Τι επιδιώκει η Αθήνα από το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης - Εντατικές συνομιλίες με τους δανειστές
Εντατικές συνομιλίες με τους δανειστές έχει τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, να προετοιμάζεται για το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης.
Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αλλά και σκληρά μέτρα για τους Έλληνες πολίτες φαίνεται πως είμαστε πολύ κοντά για επίτευξη συμφωνίας.
Κομβικό σημείο θεωρείται η στάση της Γερμανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τα αποτελέσματα της σημερινής «άτυπης» συνάντησης στην Γερμανία μεταξύ της Άνγκελας Μέρκελ, Εμμανουέλ Μακρόν και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, -στο περιθώριο ενός συνεδρίου βιομηχάνων- να δουν ποια λύση θα προκρίνουν οι δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Προς το παρόν γίνεται λόγος για μία οπισθοχώρηση του γερμανικού άξονα σε ένα σχέδιο επιμήκυνσης των υποχρεώσεων από το δάνειο του EFSF (δεύτερο δάνειο) της τάξης μόλις των τριών ετών (έναντι πενταετούς επιμήκυνσης που έχει συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα και αρχικής πρότασης για 15 έτη).
Ο «επιθυμητός» συμβιβασμός που αναζητείται κινείται σε επιμήκυνση περί τα 7με 8 έτη και θεωρείται αποδεκτός και από την Αθήνα, η οποία εν τω μεταξύ επιχειρεί να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητές της αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα με τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη να δείχνει ότι μένουν μόνο δύο-τρία σημεία σε εκκρεμότητα.
Με την επίτευξη της συμφωνίας με τα Σκόπια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να ενίσχυσε τις πιθανότητες να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.
Στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής αναφέρεται και ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung από τις Βρυξέλλες, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «αυτήν την εβδομάδα αναμένεται συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Ωστόσο, τα πράγματα για την Ελλάδα δεν είναι εύκολα. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ούτως ώστε να υπάρξει μία θετική έκθεση συμμόρφωσης από την Κομισιόν στην ίδια σύνοδο αφού το Eurogroup ζητά ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να συζητήσει το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιο σημαντικές περιλαμβάνουν, την αποπληρωμή των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες, την ολοκλήρωση της στελέχωσης του δημοσίου, νέες παρεμβάσεις στα επιδόματα, αλλά και κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις και παρεμβάσεις στις τράπεζες με την πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ, κομβικές κινήσεις στην αγορά ενέργειας, στις ΔΕΚΟ και στα κρατικά ακίνητα, όπως επίσης και τα κόκκινα δάνεια.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την μεγάλη συμφωνία βρίσκονται δεσμεύσεις για διατήρηση συγκεκριμένων πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και πάνω από 2% του ΑΕΠ στη συνέχεια), ρητές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων (σε ασφαλιστικό, αφορολόγητο και διαρθρωτικά μέτρα), αλλά και αυστηρός έλεγχος για την εφαρμογή συγκεκριμένων «αιρεσιμοτήτων».
Ο ρόλος του ΔΝΤ
Το ΔΝΤ θα μείνει πολύ πιθανόν ως τεχνικός σύμβουλος και η σημασία μιας τελευταίας εξέλιξης βρίσκεται στην εκτίμηση ότι η παρουσία του έστω και με υποστηρικτικό ρόλο θα λειτουργήσει ως εγγύηση προς τις αγορές, ώστε να θεωρήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Αυτό, θα αποκλιμακώσει και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα θα ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στις αγορές.
Το ΔΝΤ έχει αποσπάσει την προεξόφληση του δανείου (κατά το μεγαλύτερο μέρος του) με κεφάλαια από τα χρήματα που θα αποδοθούν στην Ελλάδα πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η προεξόφληση αυτή αξιολογείται ως επωφελής και για τις τρεις πλευρές (ΔΝΤ, Ευρωζώνη, Ελλάδα).
Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup την Πέμπτη, όπου και αναμένεται να συζητηθεί και ο ρόλος τον οποίο πρόκειται να παίξει στο μέλλον το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης είναι πολύ σημαντικό καθώς επιβεβαιώνοντας το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης αυτόματα θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο.