Eurogroup: Η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα
Η κρισιμότερη συνεδρίαση μετά από 8 χρόνια λιτότητας – Κληρώνει σήμερα για χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία
Ο «μεγάλος ασθενής» έως τώρα της ευρωζώνης, φτάνει επιτέλους στο σημείο της εξόδου από την κρίση και από τα προγράμματα διάσωσης.
Μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς λιτότητας και δράματος, η χώρα μας μπαίνει σήμερα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου με βασικό στόχο την ελάφρυνση του χρέους και τον καθορισμό των βημάτων για την μεταμνημονιακή εποχή, που προφανώς θα περιλαμβάνει και αυστηρή εποπτεία.
«Περιμένουμε μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς περιπέτειας για την Ελλάδα και το τέλος της λιτότητας», τόνισε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για «εξαιρετικά θετική συγκυρία».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δρέψουμε καρπούς μιας πολυετούς δύσκολης προσπάθειας θυσιών από την πλευρά του ελληνικού λαού».
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν το τελικό βήμα για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στις 20 Αυγούστου. Παρών στη συνεδρίαση θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ στην Αθήνα άλλα κυβερνητικά στελέχη επιβλέπουν ώστε να εκδοθεί το ΦΕΚ για το τελευταίο 88ο προαπαιτούμενο και να καταστεί εφικτή η υποβολή από τους θεσμούς η «Έκθεση Συμμόρφωσης» για την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης.
Με βάση την ατζέντα, το Eurogroup θα συνέλθει στις 4.00 Ελλάδας (3.00 ώρα Λουξεμβούργου) και στις 7.30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ecofin. Ουδείς γνωρίζει επί του παρόντος εάν οι δύο συνεδριάσεις θα γίνουν χωρίς ενδιάμεσο διάλειμμα, πόσο μάλλον εάν καθυστερήσει η συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα». Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις προϊδέασε για μια μακρά συνεδρίαση. Όλοι, πάντως περιμένουν να βγει «λευκός καπνός». Άλλωστε, πριν το Eurogroup θα συνέλθει το Euro Working Group, το οποίο θα εισηγηθεί θετικά.
Η ατζέντα για την Ελλάδα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:
- Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.
- Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την έχει προσδιορίσει σε 10- 12 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσό στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως της εξόδου στις αγορές.
- Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Αναμένεται να είναι πιο σφιχτή από άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ήδη ελάφρυνση χρέους και θα γίνει και νέα ελάφρυνση. Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα αποτελεί νέο μνημόνιο. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση και η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα» θα συνδέεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες και με την υλοποίηση των χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, λοιπές ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.
- Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος. Αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA΄s και SNP΄s), την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο κ.ά.
Ολοκληρώθηκαν τα 88 προαπαιτούμενα
Την ολοκλήρωση του συνόλου των προαπαιτουμένων της δ' αξιολόγησης αποκαλύπτει η Κομισιόν με το κείμενο συμμόρφωσης, τονίζοντας ότι οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM έχουν εκπληρωθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, το EwG αναμένεται να επικυρώσει σήμερα Πέμπτη την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, ενώ στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η Αθήνα αναμένει απόφαση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.
Σύμφωνα με το κείμενο συμμόρφωσης και τα 88 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί.
«Το πρόγραμμα του ESM είναι στη σωστή τροχιά κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την τελική εκταμίευση προς την Ελλάδα ενός ποσού το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας».
Παράλληλα, τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές είναι πλήρως δεσμευμένες να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί αλλά και να προχωρήσουν μεταρρυθμιστικό πλάνο.
Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το κείμενο συμμόρφωσης ενσωματώνει τις ακόλουθες προβλέψεις:
- ΑΕΠ: Ανάπτυξη 1,9% για το 2018, 2,3% για το 2019 και για το 2020, μείωση του ρυθμού στο 2,1% για το 2021 και 1,8% για το 2022
- Ανεργία: μείωση του ποσοστού στο 20,1% για το 2018, περαιτέρω μείωση στο 18,4% για το 2019, ποσοστό 17% για το 2020, 15,8% για το 2021 και 14,9% για το 2022
Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα το κείμενο προβλέπει:
- 3,5% για το 2018
- 3,8% για το 2019 και για το 2020
- 4,1% για το 2021 και
- 4,3% για το 2022
Για τους δημοσιονομικούς στόχους το 2019 αλλά και το 2020, οι συντάκτες του κειμένου εκτιμούν πως μπορούν να επιτευχθούν, σχετικά με πλεόνασμα 3,5%, ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για παραγωγή υπερπλεονασμάτων.
Επίσης, θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης, αναφέροντας ότι αυτά θα πρέπει να αποφασιστούν με γνώμονα την ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα.
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Η Ελλάδα «έκλεισε» τα προαπαιτούμενα