Καταιγίδα από e- πλειστηριασμούς
Οι οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, εάν δεν φροντίσουν έστω και την τελευταία στιγμή να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους θα τα δουν να εκποιούνται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή κάποιου συμβολαιογράφου.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το 60% των πλειστηριασμών ολοκληρώνεται επιτυχώς, το 30% αναβάλλεται λόγω ρύθμισης και μόνο το 10% ματαιώνεται. Συνολικά έχουν γίνει 8.500 πλειστηριασμοί το τελευταίο 4μηνο.
Η τιμή πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα δεν είναι πλέον η αντικειμενική αξία, αλλά η εμπορική τιμή. Αυτό σημαίνει ότι πολλά ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί σε χαμηλές τιμές αφού η κατάρρευση της κτηματαγοράς και της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης έχει προσγειώσει τις τιμές των ακινήτων και ειδικά των παλαιών κατοικιών άνω των 20 ετών.
Έως το τέλος του έτους, έχουν προγραμματιστεί 5.648 πλειστηριασμοί, αν και τα στοιχεία αυτά αλλάζουν καθώς νέα ακίνητα προστίθενται από τις τράπεζες. Στους τέσσερις μήνες λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών διαπιστώθηκε ότι οι μισοί περίπου από τους κόκκινους οφειλέτες σκοπίμως δεν πλήρωναν το δάνειό τους, αντί για 30% που υπολόγιζαν αρχικά οι τράπεζες.
Μάλιστα, οι τράπεζες έχουν βγάλει στο «σφυρί» κυρίως εμπορικά ακίνητα και διαμερίσματα ή βίλες μεγάλης εμπορικής αξίας.
Μετά την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου οφειλέτες πήγαν στο γκισέ της τράπεζας καταθέτοντας μετρητά για να σώσουν το ακίνητό τους.