Τσακαλώτος: Ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές το επόμενο δίμηνο

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές το επόμενο δίμηνο αλλά ξεκαθάρισε ότι «κοιτάμε μακροπρόθεσμα» και ότι η όποια απόφαση δεν θα είναι πολιτική αλλά τεχνοκρατική και ο ΟΔΔΗΧ θα αποφασίσει πότε είναι οι συνθήκες κατάλληλες.

Τσακαλώτος: Ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές το επόμενο δίμηνο
4'

Σε συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Channel Καβάλας, αναφέρθηκε στις παροχές, στην απόφαση για το χρέος αλλά κάλεσε και σε ανάληψη ευθυνών τον πολιτικό κόσμο και τους κοινωνικούς φορείς λέγοντας: «εγώ θέλω, τώρα που είμαστε στα πόδια μας, να σοβαρευτούμε όλοι. Και η κυβέρνησή μου και η αντιπολίτευση και οι κοινωνικοί φορείς, να πάρουν την βαθιά ευθύνη».

Σε ερώτηση ποια είναι τα βήματα και οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής στο επόμενο δίμηνο, απάντησε πως «δεν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Τώρα κοιτάμε μπροστά εμείς, δηλαδή μπορεί να βγούμε στις αγορές, μέχρι εκεί, μπορεί και όχι -εμείς έχουμε δώσει την πολιτική κατεύθυνση στον ΟΔΔΗΧ, τον Οργανισμό που διαχειρίζεται το χρέος, που έχει ειδικούς για αυτό το θέμα. Δεν είναι πολιτική απόφαση, από εδώ και πέρα είναι τεχνοκρατική. Τώρα κοιτάμε πολύ πιο μακροπρόθεσμα. Κοιτάμε πώς θα κάνουμε βιώσιμη αυτή την ανάπτυξη που έχουμε, πώς δεν θα γυρίσουμε στο 2008».

Για τις επαφές με οίκους αξιολόγησης στις ΗΠΑ που λαμβάνουν χώρα από χθες ανέφερε «οι αγορές θέλουν εκπαίδευση. Δεν είναι ότι καταλαβαίνουν όλα τα πράγματα, ασχολούνται με πάρα πολλές χώρες, ουσιαστικά όλες τις χώρες του κόσμου. Άρα χρειάζεται να πάει ένας υπουργός Οικονομικών, χρειάζεται να πάει ο υπεύθυνος του ΟΔΔΗΧ που είναι ο υπεύθυνος που διαχειρίζεται το ελληνικό χρέος, που είναι ένας εξαιρετικός δημόσιος υπάλληλος που ξέρει πολύ καλά τα θέματα, θα έρθει μαζί μου και ο Γιώργος Χουλιαράκης, που έχει εμπεριστατωμένη γνώση ειδικά στα δημοσιονομικά και να αναλύσει το χρέος. Θα πάει μία ομάδα να εξηγήσει και στη Νέα Υόρκη και στην Βοστόνη ποιες είναι αυτές οι λεπτομέρειες πίσω από τη συμφωνία, που μας δίνει την αισιοδοξία να έχουμε αυτό τον καθαρό διάδρομο».

Έχουμε ένα καθαρό διάδρομο μπροστά μας και κάποια χρόνια να βελτιώσουμε την οικονομία ακόμα περισσότερο, να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη ώστε να είναι σε βιώσιμη βάση. Πρόσθεσε ότι «είναι στα χέρια της χώρας να το εκμεταλλευτεί. Δεν λέω ότι θα πάνε όλα καλά. Σου δίνονται ευκαιρίες και αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να τις εκμεταλλευτείς με σοβαρότητα, με κοινωνική ευαισθησία ώστε να μπορεί να πάει μπροστά η χώρα».

Για τον δημοσιονομικό χώρο ανέφερε ότι «δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε και να μειώσουμε τους φόρους και να κάνουμε σημαντικές δαπάνες για τα νοσοκομεία και για τα σχολεία. Για τους φόρους, μας έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός προτάσεις μέχρι το τέλος του Ιουλίου, για το που θα μπορούσαν να διατεθούν καλύτερα τα πρώτα 700 εκατ. που θα μπουν στον προϋπολογισμό εκ των προτέρων για το 2019. Είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ; Είναι να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους με τις κοινωνικές εισφορές; Είναι να βοηθήσουμε περισσότερο σχετικά με το φόρο εισοδήματος; Υπάρχουν επιλογές, υπέρ και κατά. Ποτέ δεν είναι μια επιλογή η βέλτιστη, πάντα θα μπορούσες να κάνεις και κάτι άλλο. Και καλούμε και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να το συζητήσουμε, αυτοί πού θα χρησιμοποιούσαν αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο; Άρα σιγά- σιγά θα το βλέπουν στην τσέπη τους, όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε διότι ήταν πολύ μεγάλη η κρίση».

Ακόμη εκτίμησε ότι «θα έχουμε υπερπλεόνασμα φέτος και θα δούμε πώς θα ξοδευτεί, είναι δύο κομμάτια στην ουσία. Το υπουργείο Οικονομικών είναι πάντα το πιο συντηρητικό, μέχρι να το δούμε δεν το λέμε εμείς. Φαίνεται αλλά μέχρι τον Σεπτέμβρη, Οκτώβριο, Νοέμβριο δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος».

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «ένας από τους λόγους που εγώ ήμουν κατά της προληπτικής γραμμής πίστωσης, που την υποστήριζε ο κ. Στουρνάρας, ήταν ότι εγώ θέλω, τώρα που είμαστε στα πόδια μας, να σοβαρευτούμε όλοι. Και η κυβέρνησή μου και η αντιπολίτευση και οι κοινωνικοί φορείς, να πάρουν την βαθιά ευθύνη ότι τώρα δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε και την αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά πρέπει να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια οικονομία πάνω σε στέρεες βάσεις».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή