«Τσουνάμι» φόρων το επόμενο εξάμηνο: Πώς θα πληρώσετε τους φόρους σε δόσεις

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μηδενικό είναι ένα στα δύο εκκαθαριστικά, με μόλις έναν στους οκτώ φορολογούμενους να δικαιούται επιστροφή φόρου.Αντίθετα, πάνω από 2 εκ. φορολογούμενοι έχουν ήδη λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά και καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,15 δις ευρώ ή κατά μέσο όρο 1.066,2 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πώς η προθεσμία υποβολής δηλώσεων των νομικών προσώπων είναι η 26η Ιουλίου 2018. (Επικαιροποιημένα έως 14/7/2018 στοιχεία της ΑΑΔΕ – Έντυπο Ε1).

Οι φορολογικές υποχρεώσεις των φορολογουμένων:

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Ο φόρος για τα εισοδήματα του 2017: Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρώσουν φέτος περισσότερα από 2,5 εκατ. νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ (Επισήμανση: παραπάνω αναφέρεται πως για τις 3 διμηνιαίες δόσεις ΦΕΦΠ τα εκτιμώμενα έσοδα ανέρχονται σε πάνω από 3,5 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Οπότε μάλλον πρέπει να μπει το συγκεκριμένο ποσό και όχι τα 2 δις). Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβάλουν τα νομικά πρόσωπα από τα τέλη Ιουλίου έως τις 31-12-2018 υπερβαίνει τα 2,65 δισ. ευρώ .

ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2017: Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%. Το συνολικό ποσό ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα το 2017 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ (Επισήμανση: Το συγκεκριμένο ποσό συμπεριλαμβάνεται και επιμερίζεται αναλογικά στις 3 διμηνιαίες δόσεις συνολικού ύψους 3,5 δις ευρώ του ΦΕΦΠ).

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ: Το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017: Με τα φετινά εκκαθαριστικά χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες οφείλουν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος από 500 έως 650 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φθάνει τα 185 εκατ. ευρώ. Επίσης, το συνολικό πληρωτέο ποσό του τέλους επιτηδεύματος των νομικών προσώπων ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. (Επισήμανση: Τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος βεβαιώνονται παράλληλα με τα ποσά του φόρου εισοδήματος και περιλαμβάνονται σε αυτά.

ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗ: Όσοι φορολογούμενοι κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2017 αυτοκίνητα ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην ΕE από το 2008 και μετά, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη οφείλουν να πληρώσουν και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

ΕΝΦΙΑ: Το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί για εκατ. φυσικά πρόσωπα και 50.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά με τον ΕΝΦΙΑ για το 2018. Συνολικά, 6,45 εκατ. φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,65 δισ. (τα 3,2 δις ευρώ είναι τα βεβαιωθέντα) ευρώ για τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018 πάνω από 5 εκατομμύρια κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Καταληκτικές ημερομηνίες διευθέτησης κυριότερων φορολογικών υποχρεώσεων για Φυσικά & Νομικά πρόσωπα
31/7/2018

  • Εξόφληση της 1ης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) για τα εισοδήματα του 2017.
  • Εξόφληση της 1ης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ) από επιχειρήσεις, με σημείο αναφοράς τα εισοδήματα του 2017.

Όσοι έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος επιλέγοντας έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις (έως 31 Ιουλίου, 28 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου). Κάθε δόση μπορεί να εξοφληθεί:
ή Μέσω e-banking, phone banking ή ΑΤΜ.

Στο ταμείο της τράπεζας με απευθείας χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού. Η εν λόγω συναλλαγή βαρύνεται με προμήθεια η οποία καθορίζεται από την τράπεζα εκτός εάν είστε:
- άνω των 70 ετών,
- σε δικαστική συμπαράσταση,
- με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω,
- κάτοικοι μη τουριστικών περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή κάτοικοι μη τουριστικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων που δεν βαρύνονται με προμήθεια.

Σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του εφετινού φόρου στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτόν οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.

Με κάρτα απευθείας μέσω του Taxisnet, αλλά χωρίς τη δυνατότητα άτοκων δόσεων.

Η πληρωμή γίνεται μέσω του ιστότοπου www.aade.gr, εφόσον προηγουμένως οι φορολογούμενοι συνδεθούν με τους προσωπικούς κωδικούς τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες της εφαρμογής που εμφανίζονται στην οθόνη της προσωποποιημένης πληροφόρησης για κάθε Ανοιχτή Οφειλή μπορείτε να δείτε τα στοιχεία δόσεων πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα». Σε περίπτωση πληρωμής με έκπτωση απαιτείται η εξόφληση του συνολικού ποσού της οφειλής μέχρι την ημερομηνία ισχύος της έκπτωσης (τα ποσά εμφανίζονται χωρίς τη μείωση λόγω έκπτωσης). Για να εμφανίσετε την ταυτότητα οφειλής και στη συνέχεια να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή πατήστε το κουμπί «Ταυτότητα Οφειλής».

Μέρος της οφειλής

Μπορείτε να εξοφλήσετε τις οφειλές σας εκτός ρύθμισης ή να πληρώσετε μέρος τους, με κάρτες πληρωμών. Για να πληρώσετε μέρος της οφειλής, εισάγετε το ποσό που επιθυμείτε να πληρώσετε στο σχετικό πεδίο της στήλης «Ποσό για πληρωμή με κάρτα», αφού πρώτα επιλέξετε την οφειλή, πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα». Για να εξοφλήσετε την οφειλή επιλέγετε το πλήκτρο (push button) «Εξόφληση». Το συνολικό ποσό πληρωμής εμφανίζεται αυτόματα. Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μία οφειλές. Μετά το τέλος των επιλογών σας πατώντας το πλήκτρο «Ελεγχος και Πληρωμή» οδηγείστε στην επόμενη οθόνη «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης - Πληρωμή». Αφού εισαγάγετε τα στοιχεία της κάρτας πληρωμών και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής πραγματοποιείται άμεσα η πίστωση των οφειλών σας.
Πληρωμή οφειλής σε έως 12 μηνιαίες δόσεις αλλά με «καπέλο» 5%. Η Εφορία δίνει τη δυνατότητα σε όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό του φόρου εισοδήματος σε τρεις ίσες μηνιαίες δόσεις να τον σπάσουν σε 12 δόσεις. Η λύση δεν είναι άλλη από το να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Μάλιστα για να υπαχθούν στη ρύθμιση δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν να καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, δηλαδή μετά την 31η Ιουλίου. Μπορούν από τώρα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση και να αρχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισης. Οταν μάλιστα λάβουν και τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν στη ρύθμιση και τις δόσεις του φόρου για τα ακίνητά τους.

Hλεκτρονική αίτηση βήμα-βήμα

Οι φορολογούμενοι που θέλουν από τώρα να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση και να τακτοποιήσουν σε δόσεις τις οφειλές τους που δεν έγιναν ακόμη ληξιπρόθεσμες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Εισέρχεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κάνετε κλικ στον «Λογαριασμό μου» εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα.
  • Κλικάρετε την επιλογή «Εφαρμογές» και εντοπίζετε την εφαρμογή που αφορά τη «Ρύθμιση Οφειλών» (βρίσκεται χαμηλά στη σελίδα).
  • Επιλέξτε τη ρύθμιση Ρ2 «Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013».
  • Στη συνέχεια, κάνετε κλικ στην «Υποβολή Νέας».
  • Αμέσως εμφανίζεται η σχετική σελίδα της ρύθμισης με τα ατομικά στοιχεία του φορολογουμένου, την επιλογή της ρύθμισης (12 ή 24 δόσεις), τα ποσά υπό ρύθμιση
  • Εφόσον όλα είναι εντάξει, προχωρείτε στην επόμενη σελίδα.

Στην επόμενη σελίδα θα πρέπει να εισαχθούν τα εξής στοιχεία:

- Ο αριθμός των δόσεων που επιθυμείτε, στοιχείο το οποίο θα καθορίσει τόσο το ποσό της δόσης όσο και το τελικό ποσό πληρωμής εξαιτίας των επιβαρύνσεων.

- Το μηνιαίο καθαρό εισόδημα.

- Οι πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις και

- Οποιοδήποτε αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα.

Εφόσον συμπληρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, θα εμφανισθούν τόσο το πληρωτέο ποσό στο τέλος των 12 δόσεων όσο και το ποσό της κάθε δόσης της ρύθμισης.

  • Στην επόμενη τελευταία σελίδα εμφανίζεται η σχετική υπεύθυνη δήλωση της οικονομικής κατάστασης.
  • Στη δήλωσή αυτή θα πρέπει να τσεκαριστεί στο πεδίο 3 αν ο δηλών έχει υποβληθεί ή όχι σε διαδικασία πτώχευσης. Στο πεδίο 4 τσεκάρετε αν έχετε:

- Ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα αν έχετε δηλώσει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα στο Ε9 ή αν υπάρχουν δικαιώματα μη δηλωμένα,

- Πλωτά και εναέρια μεταφορικά μέσα, καθώς και τα κάθε χρήσης οχήματα. Κάντε κλικ αν έχετε μεταφορικά μέσα και οχήματα για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στο Ε1, πρόσφατα αποκτηθέντα κ.τ.λ. Είδος, αριθμός νηολογίου/κυκλοφορίας, ποσοστό κ.τ.λ.

- Λοιπά περιουσιακά στοιχεία: Δηλώστε αν έχετε
Ομόλογα, μετοχές, ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, άλλες περιπτώσεις.
Συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις.
Κινητά αξίας (π.χ. έργα τέχνης, συλλογές).

- Λογαριασμούς σε τράπεζες, ταμιευτήρια, ΕΛΤΑ και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα (ΙΒΑΝ).
Τέλος, στο πεδίο

- Συμπληρώστε τα στοιχεία της πάγιας εντολής με το σχετικό ΙΒΑΝ, ώστε να χρεώνεται η δόση της ρύθμισης απευθείας από τον λογαριασμό αυτόν στην τράπεζα.

  • Στο τέλος κάνετε κλικ στην ένδειξη «Υποβολή» και η αίτηση της ρύθμισης θα υποβληθεί για έγκριση στο Taxisnet.

Αποκλειστικά χειρόγραφα στην Εφορία οι δηλώσεις των αποβιωσάντων

Προθεσμία έως το τέλος του χρόνου έχουν οι κληρονόμοι προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογουμένου που απεβίωσε εντός του 2017.Η φορολογική δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα και θα πρέπει να προσκομίζονται και να συνυποβάλλονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εισοδήματα που απέκτησε ο φορολογούμενος που απεβίωσε μέχρι την ημερομηνία θανάτου ή τις δαπάνες που είχε πραγματοποιήσει. Ειδικά, οι κληρονόμοι θα πρέπει να συνυποβάλουν βεβαιώσεις για αποδοχές ή συντάξεις, για τόκους καταθέσεων, αποδείξεις που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Μετά την υποβολή της δήλωσης η Εφορία θα προχωρήσει στην εκκαθάρισή της και θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στη διεύθυνση του κληρονόμου.

Ενέργειες των κληρονόμων πριν από την υποβολή της δήλωσης. Πριν από την υποβολή της δήλωσης οι κληρονόμοι πρέπει να δηλώσουν τον θάνατο στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ. Ενέργεια που είναι απαραίτητη για την απενεργοποίηση του ΑΦΜ.
Σε περίπτωση θανάτου φυσικού προσώπου μη επιτηδευματία η δήλωση μεταβολής στο τμήμα μητρώου υποβάλλεται από έναν τουλάχιστον εκ των κληρονόμων ή των εγγυτέρων συγγενών συνυποβάλλοντας:

1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
2. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.
3. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης Πρωτοδικείου.
4. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης Ειρηνοδικείου.
5. Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του θανόντα και των νόμιμων κληρονόμων.
6. Δήλωση αλλαγής στοιχείων (έντυπο Μ1) στην οποία θα συμπληρώσετε τα στοιχεία του θανόντος.
7. Δήλωση σχέσεων φορολογουμένων (έντυπο Μ7) την οποία θα συμπληρώσετε με τα στοιχεία σας.
8. Εξουσιοδότηση από κάθε νόμιμο κληρονόμο την οποία θα συμπληρώσετε με τα στοιχεία σας και θα επικυρώσετε στο ΚΕΠ ή στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Η δήλωση του θανάτου υποβάλλεται έως τη λήξη προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πώς μπορούν να χωρίσουν την οφειλή ή την επιστροφή φόρου

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινή φορολογική δήλωση. Από το επόμενο έτος αυτό αλλάζει. Θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θέλουν να υποβάλουν δήλωση μαζί ή χωριστά προκειμένου να εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα ξεχωριστά για κάθε σύζυγο.

Όμως και φέτος οι σύζυγοι που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση έχουν τη δυνατότητα να διαχωρίσουν τις οφειλές τους.Πιο συγκεκριμένα, στις φορολογικές δηλώσεις των συζύγων ισχύουν τα εξής:

  • Υπολογισμός φόρου: Κατά την εκκαθάριση της κοινής φορολογικής δήλωσης ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα κάθε συζύγου ενώ τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου ή του άλλου μέρους συμφώνου συμβίωσης.
  • Βεβαίωση φόρου: Ο φόρος εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση βεβαιώνεται στο όνομα του συζύγου αφού έχει προηγηθεί η εκκαθάριση κατά την οποία συμψηφίζονται οι φόροι μεταξύ των συζύγων. Για παράδειγμα, για τον σύζυγο προκύπτει φόρος για πληρωμή ενώ για τη σύζυγο επιστροφή φόρου. Τα δυο ποσά συμψηφίζονται και προκύπτει το τελικό ποσό της εκκαθάρισης της δήλωσης.
  • Χωριστά οι οφειλές: Αν οι σύζυγοι θέλουν να χωρίσουν τις οφειλές τους μπορούν να το κάνουν υποβάλλοντας αίτηση στην Εφορία. Πιο συγκεκριμένα, με αίτηση του ενός συζύγου μπορεί να ζητηθεί ο χωρισμός των οφειλόμενων ποσών σε δύο ξεχωριστές πράξεις ώστε οι οφειλόμενες δόσεις να αφορούν τα εισοδήματα εκάστου συζύγου και να μην καταβάλλονται από κοινού περιοδικά στον ίδιο κωδικό.
  • Επιστροφή φόρου: Με την υποβολή αίτησης στη ΔΟΥ δίνεται η δυνατότητα η επιστροφή φόρου που δικαιούται ο ένας εκ των συζύγων να μη συμψηφιστεί με τις οφειλές του άλλου συζύγου.
  • Σύζυγοι με διαφορετική φορολογική κατοικία: Σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, γιατί δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στη χώρα μας, δεν υποχρεούται να υποβάλει κοινή δήλωση φόρου εισοδήματος με το έτερον ήμισυ, εφόσον εκείνο πληροί κριτήρια φορολογικού κατοίκου Ελλάδας.