Η Ιταλία «ταράζει» την Ευρώπη
Η Ευρώπη βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση καθώς μεγάλες οικονομίες όπως αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας πρωτίστως αλλά της Γαλλίας σε δεύτερη φάση αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και τεράστια χρέη δημιουργώντας ανησυχία στους επενδυτές.
Στην Ιταλία η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει , με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ανακοινώνει ότι θα δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.
Σε επιστολή του προς τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά Όλι Ρεν τονίζει ότι η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να αποσαφηνίσει, μέσα στις επόμενες δυο ημέρες, πως εννοεί να εφαρμόσει τα μέτρα για την ανάπτυξη που της ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ρεν ζητεί από την Ιταλία νέα, έκτακτη δέσμη μέτρων, με περικοπές και μειώσεις των δημοσίων δαπανών διότι εκτιμά ότι οι εξελίξεις στις αγορές έχουν ακυρώσει τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.
Οι Βρυξέλλες, όπως μετέδωσαν τα μεσημβρινά τηλεοπτικά δελτία των ιταλικών καναλιών, πιστεύουν ότι χωρίς πρόσθετο πακέτο μέτρων, η Ιταλία είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέχρι το 2013.
Στα ύψη τα ιταλικά spreads
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτή την στιγμή στις αγορές για την Ιταλία είναι ότι το κόστος δανεισμού και ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ιταλίας "εκτοξεύεται" σε νέα επίπεδα-ρεκόρ.
Τα spreads των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας εκτοξεύονται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, πάνω κι από τις 560 μονάδες το απόγευμα, όπερ σημαίνει ένα απαγορευτικό κόστος δανεισμού, άνω του 7,4%. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το ιταλικό χρέος έχει τέτοια απόδοση.
Το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 3,78%, έχοντας ενδοσυνεδριακά περάσει και πάνω από το -4,5%
Στο κάδρο και η Γαλλία
Η διαφορά του επιτοκίου των δεκαετών ομολόγων της Γαλλίας σε σύγκριση με εκείνα της Γερμανίας σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ σήμερα το απόγευμα, σε μια ακόμα ένδειξη της "δυσπιστίας" των επενδυτών έναντι του γαλλικού χρέους.
Περί τις 15:45 η επιτοκιακή "ψαλίδα" των 10ετών ομολόγων αναφοράς του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και του γερμανικού κράτους έφθασε τις 147 μονάδες βάσης (1,47%, ποσοστιαία).
Ήδη η κυβέρνηση Σαρκοζί έχει εξαγγείλει τριετή λιτότητα στην Γαλλία που προβλέπει περιορισμό των διοικητικών δαπανών κατά 10% στην τριετία (5% ήδη από το 2011), ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013. Στόχος να εξοικονομήσουν 100 δις. ευρώ.
Όλα αυτά αποδεικνύουν γιατί το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό αλλά Ευρωπαϊκό..
Διαβάστε ακόμη:
Πρόωρες εκλογές στην Ιταλία χωρίς τον Μπερλουσκόνι υποψήφιο