Mάστιγα το παρεμπόριο με τους παράνομους πάγκους - Πάνω από 1,5 δισ. τα διαφυγόντα κέρδη

Το φαινόμενο της παραοικονομίας και των παράνομων μικροπωλητών που πωλούν την πραμάτεια τους σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη «μαύρη» αγορά και κόβοντας το μεροκάματα όσων είναι νόμιμοι έχει απασχολήσει πολλές φορές την ειδησεογραφία.

Mάστιγα το παρεμπόριο με τους παράνομους πάγκους - Πάνω από 1,5 δισ. τα διαφυγόντα κέρδη
2'

Το θέμα έχει απασχολήσει το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους εμπορικούς συλλόγους, τους νόμιμους μικροπωλητές, πλην όμως δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως.

Το παραεμπόριο συνεχίζεται αμείωτο παντού.

Στο κέντρο της Αθήνας, σε κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας, έξω από δημόσιους οργανισμούς, ακόμα και έξω από γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Και δεν είναι τόσο απλό όσο ενδεχομένως να φαίνεται με μια πρώτη ματιά.

Διότι όλη αυτή η «παρασιτική» οικονομία ζει σε βάρος των επαγγελματιών και των μικροπωλητών που είναι καθόλα νόμιμοι και πληρώνουν τους προβλεπόμενους φόρους τους σε δήμους και εφορίες.

Αν νομίζεται ότι πρόκειται για «ψίχουλα» κάνετε λάθος.

Από 7 έως 20 δις ευρώ το χρόνο είναι ο τζίρος του παραεμπορίου κάθε είδους και το κέρδος όλων αυτών των παράνομων μικροπωλητών ξεπερνά τα 300-400 εκ. ευρώ!

Μιλάμε για αστρονομικά ποσά τα οποία χάνει το κράτος και επιβαρύνουν όλους αυτούς που προσπαθούν να ζήσουν με νόμιμο τρόπο τις οικογένειές τους.

Επιτέλους πρέπει να αποφασίσει το κράτος αν θα γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα ή θα παραμείνουμε «μπανανία», όπου ο καθένας θα πουλάει «ότι γουστάρει, όπου γουστάρει» με την κάλυψη ή τα «στραβά μάτια» των αρχών.

Δε οι μεσάζοντες – χοντρέμποροι που προμηθεύουν με πρώτες ύλες όλη αυτή της αλυσίδας έχουν κέρδη που ξεπερνούν το 1-1.5 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι τόσο οι Δήμοι, όσο και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της οικονομικής αστυνομίας πρέπει να αναλάβουν τα μερίδια ευθύνης που τους αναλογούν και να βάλουν ένα τέλος σε αυτό το νοσηρό καθεστώς που στρεβλώνει τους κανόνες του υγειούς ανταγωνισμού και δημιουργεί δυο κατηγορίες μικροεπαγγελματιών:

Αυτούς που «επιχειρούν» με νόμιμο τρόπο να επιβιώσουν και τους υπόλοιπους που δημιουργούν υπερκέρδη, «λάθρα», σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή