Αποδείξεις με κάρτα: Ποιοι κινδυνεύουν με χαράτσι 22% - Πώς να γλιτώσετε τον επιπλέον φόρο
Εάν ένας φορολογούμενος δεν κατάφερε να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.
Εάν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος πρέπει να καλύψει ποσό 3.500 ευρώ και εμφανιστεί μετά το τέλος του έτους να έχει καλύψει ποσό 2.500 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών θα επιβαρυνθεί με 220 ευρώ επιπλέον φόρο ο οποίος έρχεται ως πέναλτι για την μη κάλυψη του ποσού των αποδείξεων που είναι συνδεδεμένες με το αφορολόγητο.
Από την υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) τις δαπάνες που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, Ελεύθερος Τύπος, οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις «εξαιρέσεων» οφείλουν, ωστόσο, να έχουν καλύψει τα προαναφερθέντα ποσοστά του ετήσιου εισοδήματος με δαπάνες αγοράς και παροχής υπηρεσιών, εξοφληθείσες με μετρητά.
Για τον λόγο αυτό οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει και να έχουν διαφυλάξει τις αποδείξεις των δαπανών αυτών στα σπίτια τους, ώστε να είναι σε θέση να τις προσκομίσουν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε περίπτωση που τους ζητηθούν για έλεγχο.
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, αυξάνεται το ποσό που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι με αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος ή πληρωμές μέσω e-banking προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τους περιμένουν «τσουχτερά» πρόστιμα.
Πιο αναλυτικά, από το 2019 το ελάχιστο ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις θα διαμορφωθεί ως εξής:
• 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα)
• 20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)
• 25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%)
Το ποσό που απαιτείται ανάλογα με το εισόδημα
Ποιες αποδείξεις ΔΕΝ «μετράνε»
Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολογήτου δεν περιλαμβάνονται:
- Ενοίκια
- Τέλη κυκλοφορίας
- Αγορές οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων)
- Αγορές σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών
- Αγορές κατοικιών, οικοπέδων και λοιπών ακινήτων
- Οι πληρωμές φόρων
- Οι πληρωμές δόσεων δανείων
- Οι αγορές επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.)
Διαβάστε επίσης:
Επίδομα παιδιού - ΟΠΕΚΑ: Δείτε ΕΔΩ πότε θα πληρωθεί η 5η δόση - Τι αλλάζει
Επίδομα μέχρι 600 ευρώ το χρόνο: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Αυτές οι οικογένειες το δικαιούνται