Είσαι συνταξιούχος; Έτσι θα κάνεις την ηλεκτρονική αίτηση για τα αναδρομικά
Επισημαίνεται ότι όλες οι αιτήσεις των συνταξιούχων στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ λαμβάνουν ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κρίνοντας από την ανταπόκριση των ενδιαφερομένων, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα ήταν μια σωστή επιλογή. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ό,τι αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για τα αναδρομικά:
1 Τι αφορούν οι περικοπές: Το θέμα αφορά περικοπές που έγιναν το 2012 με δύο διαφορετικούς νόμους, τον 4051/12 και τον 4093/12. Με το άρθρο 6 του 4051/12 μειώθηκαν αναδρομικά κατά 12%, οι κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και οι επικουρικές συντάξεις, με κλιμάκωση του ποσοστού μειώσεως (10%, 15% και 20%) αναλόγως του ύψους αυτών και με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.
2 Δώρα Πάσχα - Χριστουγέννων: Με τον νόμο 4093/2012, και με το πρώτο άρθρο του, αφενός μεν μειώθηκαν εκ νέου, σε ποσοστά από 5% έως και 20%, οι από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία συντάξεις που υπερβαίνουν αθροιστικώς τα 1.000 ευρώ, αφετέρου δε καταργήθηκαν πλέον για όλους τους συνταξιούχους τα επιδόματα και δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.
3 Πότε το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις: Τον Ιούνιο του 2015 το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές αυτές τις διατάξεις με το σκεπτικό που αναφέρεται στην απόφαση, ότι οι συγκεκριμένες νέες περικοπές «ψηφίσθηκαν όταν είχε πλέον παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασμό της οικονομικής κρίσεως και αφού εν τω μεταξύ είχαν σχεδιασθεί και ληφθεί τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπισή της».
4 Ποιους και πόσους αφορούσε η απόφαση: Η απόφαση του ΣτΕ δεν είχε αναδρομική ισχύ και αφορούσε μόνο τους 15 συνταξιούχους που τότε προσέφυγαν στο ΣτΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων την περίοδο εκείνη περίπου 2.000 συνταξιούχοι είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια σε όλη τη χώρα επιδιώκοντας το ίδιο αποτέλεσμα.
5 Τι έκρινε το ΣτΕ το 2015: Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε το 2015 ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος όσοι δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δεν μπορούσαν να ζητήσουν αναδρομικά για το χρονικό διάστημα πριν από την έκδοση της απόφασης, δηλαδή για το διάστημα από το 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015.
6 Νόμος Κατρούγκαλου 4387/2016: Έναν χρόνο περίπου μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης του ΣτΕ, δηλαδή στις 13 Μαΐου του 2016, δημοσιεύεται ο νέος νόμος 4387/16 για το ασφαλιστικό, ο οποίος σύμφωνα με τη θέση του υπουργείου Εργασίας έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν την επίμαχη απόφαση. Έτσι, διαμορφώθηκε η νέα ρύθμιση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
7 Συνταγματικός ο περιορισμός της δαπάνης για συντάξεις στο 16,2% του ΑΕΠ: Επισημαίνεται ότι με προηγούμενη απόφασή του το ΣτΕ είχε κρίνει ότι είναι συνταγματικός ο περιορισμός που έθεσε ο νόμος 3863/2010 (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη) να μην υπερβαίνει η ετήσια δαπάνη πληρωμών των συντάξεων το ποσοστό 16,2% του ΑΕΠ.
Μέσα σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει ότι το θέμα των αναδρομικών και των προσφυγών που ήδη έχουν γίνει θα κριθεί από μία νέα απόφαση του ΣτΕ. Αυτός δηλαδή, η εκδίκαση της υπόθεσης στον ανώτατο βαθμό, είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΑΔΕΔΥ συνιστά στα μέλη της να αποστείλουν σχετική αίτηση στην υπηρεσία τους, ώστε να διακόψουν την παραγραφή της διακοπής των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων εν αναμονή της οριστικής απόφασης της Δικαιοσύνης.
Προς το παρόν οι συνταξιούχοι πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
1. Να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στο ταμείο τους διεκδικώντας τα δώρα αλλά και την επιστροφή των μνημονιακών περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015. Η αίτηση έχει ως στόχο την διακοπή παραγραφής των αναδρομικών για να μη χαθεί το έτος 2018 από τις διεκδικήσεις. Η επίτευξη η όχι του στόχου θα κριθεί από τα δικαστήρια.
2. Η αίτηση όμως δεν αρκεί. Για να διεκδικήσουν την επιστροφή των αναδρομικών έως 25.000 ευρώ ανά άτομο, οι συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλλουν αγωγές και να επιβαρυνθούν με δικαστικά έξοδα. Γι αυτό και οι δικηγόροι που ασχολούνται με το θέμα συμβουλεύουν τους συνταξιούχους να υποβάλλουν ομαδικές αγωγές ώστε να περιορίσουν τα δικαστικά έξοδα καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα έξοδα θα είναι ισόποσα με τα χρήματα που διεκδικούν.
Για τον αμιγώς Δημόσιο τομέα, εκδόθηκε πρόσφατα απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά που διέταξε την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού σε 50 εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους για τα έτη 2014,2015 και 2016 στην οποία όμως αναμένεται ότι θα ασκηθεί έφεση. Η ήδη Ο ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο έχουν ασκήσει δύο εφέσεις σε υποθέσεις που δικαιώθηκαν πρωτοδίκως.
Η ΑΔΕΔΥ με το έγγραφο προς τις Ομοσπονδίες της συνιστά στους υπαλλήλους να κάνουν αρχικά αίτηση επιστροφής των ποσών στην υπηρεσία τους προκειμένου να μην παραγραφεί το δικαίωμα τους για μετέπειτα αγωγή κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού από το 2013 και μετά.
Συν το χρόνω καθώς θα εκδικάζονται περισσότερες αγωγές, θα διαμορφωθεί πιο ασφαλής εκτίμηση για την έκβαση των υποθέσεων που έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό. Συνεπώς ο υπάλληλος όταν θα προχωρήσει σε ατομική η ομαδική αγωγή για την οποία θα χρειαστεί να πληρώσει δικηγόρο, θα ξέρει τι πιθανότητες συγκεντρώνει να κερδίσει την υπόθεση. Σε γενικές γραμμές το κόστος για την ατομική αγωγή ανέρχεται σε 500 ευρώ ενώ για την ομαδική 80 ευρώ.
Οι αγωγές βασίζονται στο σκεπτικό της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 4093/2012. Στην απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο σημείωνε ότι το κράτος για δημοσιονομικούς λόγους μπορεί να περιστείλει αλλά όχι και να εξαφανίσει, όπως έκανε, εντελώς τα «δώρα».
Διαβάστε επίσης:
Είστε συνταξιούχος; Τι πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα αναδρομικά
ΟΠΕΚΑ: Σήμερα καταβάλλονται τα αναπηρικά επιδόματα - Έτσι θα τα λάβετε