Απίστευτο αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες
ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ 2011
Η πονεμένη ιστορία των δασικών χαρτών στην Ελλάδα είναι ένα θέμα που για πρώτη ίσως φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους ξεκίνησε να συζητείται σοβαρά το 1999, με βάση τον πρώτο νόμο για το Εθνικό Κτηματολόγιο (Ν. 2664/1998). Έκτοτε και μέχρι το 2010 δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Το θέμα αποφάσισε να ανοίξει η τότε υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη με τον Ν. 3889/10 προβλέποντας ανάμεσα σε άλλα τη μερική κύρωση ενός δασικού χάρτη, μέχρι να εξεταστούν οι τυχόν αντιρρήσεις.
Δυστυχώς η υπόθεση κατάρτισης των χαρτών όχι μόνο δεν προχώρησε ποτέ σωστά, αλλά αντίθετα δημιούργησε πολλά προβλήματα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ετέθησαν υπό ένα περίεργο καθεστώς ομηρίας αφού μέχρι να εξεταστούν οι ενστάσεις που κατέθεταν στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) δεν είχαν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους. Ουσιαστικά μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η χρονοβόρα διαδικασία οι περιουσίες των κατοίκων είναι δεσμευμένες.
Κατόπιν τούτων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται το 2016 με τον νόμο 4389/2016 και μεταφέρει την αρμοδιότητα της θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και τις επιστρέφει στις Διευθύνσεις Δασών.
Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, τον Νοέμβριο πρόκειται να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες των Γλυκών Νερών, της Παιανίας, του Χαλανδρίου, του Χολαργού, της Αρτέμιδος, των Σπάτων και Λούτσας, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης. Έπονται τον Δεκέμβριο οι χάρτες του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Ροδοπόλεως, της Ανοίξεως, της Σταμάτας, της Κρωπίας και της Κερατέας.
Υπάρχουν όμως και άλλες πονεμένες περιοχές όπως στην Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη, τη Φυλή, την Κηφισιά και τη Δροσιά και γενικότερα περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
Το τραγικό στην υπόθεση, όπως αναφέρουν πληροφορίες είναι ότι το υπουργείο του κ. Φάμμελου και συγκεκριμένα οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων θα αρχίσουν να εξετάζουν τις υποθέσεις αυτές όχι με βάση τη χρονολογική σειρά κατάθεσης των ενστάσεων (από το 2011 δηλαδή), αλλά από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μετά.
Καταπληκτικό. Καταστρατηγώντας κάθε έννοια προτεραιότητας ο κ. Φάμελλος αποφασίζει να εξετάσει τις ενστάσεις της δικής του διακυβέρνησης και μετά, αν περισσέψει χρόνος, τις υπόλοιπες.
Τι να υποθέσει κανείς και τι συμπέρασμα να βγάλει;
Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάτι τέτοιο γίνεται για να εξυπηρετήσουν κάποιοι τις τσέπες τους όπως έγινε με το πρόγραμμα Natura (άλλη μεγάλη επιτυχία αυτή για την οποία θα ασχοληθούμε δημοσιογραφικά…).
Ούτε βεβαίως μπορούμε να δεχθούμε ότι το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος κινείται με βάση το πολιτικό κόστος.