«Χρησμός» Σολτς για τις περικοπές στις συντάξεις: «Υπάρχουν περιθώρια, αλλά...»
«Αποκύημα φαντασίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο επικαλούμενο γερμανικές πηγές ανέφερε πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, ο Σολτς επαίνεσε τη διαδικασία διαλόγου που ακολουθεί η Αθήνα.
«Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν. Σε αυτές ανήκουν ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί, αφήνοντας έξω πληρωμές τόκων και χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι, βάσει των δικών της υπολογισμών, αυτό το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί και αναμενόταν, ώστε να δημιουργούνται καινούργια επιπρόσθετα περιθώρια. Και είπε στην Επιτροπή μετά από -όπως θεωρώ- πολύ συντεταγμένη και σοφή διαδικασία, ότι θα ήθελε -σε διάλογο με την Επιτροπή- να μάθει εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο τελευταίο βήμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Στο σημείο αυτό εξήρε την ελληνική κυβέρνηση. «Όλα έγιναν καλά, πολύ σοφά και προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά και με διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο τέλος», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%, τόνισε: «Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος, ότι τα περιθώρια κίνησης έχουν γίνει κάπως μεγαλύτερα, αλλά βεβαίως δεν είναι απεριόριστα, κυρίως λόγω του μεγέθους των προβλημάτων. Αυτό πρέπει πάντα να το καταλαβαίνουμε».
Ο κ. Σολτς εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «όλοι μαζί καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το ελληνικό πρόγραμμα» και για το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα σε πρόγραμμα, αλλά μπορεί κατά κάποιον τρόπο να χρηματοδοτηθεί η ίδια από τις αγορές. «Αυτό παραμένει μία μεγάλη πρόοδος», κατέληξε.