Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους - Ποιους αφορά
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ 01/01/2019 – ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να αξιοποιήσει θετικά τόσο το πλεόνασμα των 910 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται στον ΕΦΚΑ για το 2019, όσο και τη συμφωνία με τους Θεσμούς για τη μη περικοπή των συντάξεων και τη μη χρήση του «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ.
Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
«Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Μάλιστα, 1.420.000 συντάξεις δεν θα μειωθούν και σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και 620.000 συντάξεις που θα αυξηθούν, με μέσον όρο συνολικής αύξησης περίπου 90 έως 96 ευρώ μηνιαίως σε βάθος πενταετίας», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος.
Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων βγαίνουν κερδισμένες
Σύμφωνα με την εφημερίδα, βάσει των όσων προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου αναφορικά με τους ασφαλισμένους που κατέβαλαν ή καταβάλλουν εισφορές ανώτερες από τις προβλεπόμενες στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (δηλαδή πάνω από 20%) χορηγείται για κάθε μία επιπλέον μονάδα προσαύξηση 0,075%.
Υπό το πρίσμα αυτό ωφελημένοι βγαίνουν οι συνταξιούχοι των ακολούθων κατηγοριών:
- Πρώην ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι που είχαν από 6.000 ημέρες ασφάλισης έως και 9.000 ημέρες ασφάλισης και ανήκαν στις ασφαλιστικές κλάσεις από 18-24.
- Όσοι εργάζονταν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ασφαλίζονταν μεν στο ΙΚΑ, αλλά ο υπολογισμός της σύνταξής τους έγινε μέσω των δημοσιοϋπαλληλικών διατάξεων (έλαβαν δηλαδή τις συντάξεις τους με βάση τις αποδοχές του τελευταίου μήνα).
- Συνταξιούχοι των πρώην ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών (ΤΑΠ – ΟΤΕ, ΟΑΠ – ΔΕΗ, ΤΣΠ – ΕΤΕ κλπ). Όλοι αυτοί, κατά την διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου κατέβαλαν εξαιρετικά αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το καθεστώς του ΙΚΑ.
- Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με χρόνο ασφάλισης άνω των 35 ετών. Ουσιαστικά ευεργετούνται επειδή ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση την Νόμο Κατρούγκαλου δίνει καλύτερες συντάξιμες αποδοχές από τον τρόπο του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ.
- Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση. Πρόκειται για περιπτώσεις που είχαν τεράστιες περικοπές λόγω της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς το κάθε Ταμείο έκανε διαφορετικό υπολογισμό της σύνταξής του με βάση το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.
- Συνταξιούχοι που λαμβάνουν πρόωρη / μειωμένη σύνταξη. Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε όσους είδαν περικοπή από την κύρια σύνταξη άνω του 30%. Για να υπολογιστεί η μείωση στο προ του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, υπήρχε ποινή της τάξης του 6% για κάθε έτος πριν από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη.
Πετρόπουλος: Καλά νέα για την ελληνική οικονομία
«Η απόφαση για μη περικοπή των συντάξεων είναι ένα καλό νέο, όχι μόνο για τους ασφαλισμένους, αλλά και για την ίδια την οικονομία. Και τούτο διότι η κοινωνική ασφάλιση είναι ένα τμήμα της οικονομίας, αφού κοντά στα 27 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ, διαμορφώνεται από τις συντάξεις που χορηγούνται». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το απόγευμα στην Πάτρα, με αφορμή την παρουσία του σε εκδήλωση του οικονομικού συνεδρίου, που οργανώνει η εφημερίδα, «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».
Όπως πρόσθεσε ο Τάσος Πετρόπουλος, «αποδεικνύεται ότι πολιτική μας είναι σχεδιασμένη σε μία προοπτική με αποτελέσματα και αυτά τα αποτελέσματα είναι ασφαλή και επιβεβαιώνονται».
Σχετικά με την μείωση των εισφορών, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι «έχει προαναγγελθεί σχεδόν από την έναρξη του νόμου 4387 και τώρα ήλθε η στιγμή που μπορούμε να το κάνουμε, διότι μας το επιτρέπει η καλή πορεία των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης». Μάλιστα, όπως συνέχισε, «είναι μέρος μιας πολύ σημαντικής ελάφρυνσης για ελεύθερους επαγγελματίες, όχι μόνο για τα υψηλά εισοδήματα, αλλά και για εισοδήματα που δεν είναι τόσο υψηλά, ενώ για τους αγρότες η ασφαλιστική εισφορά διαμορφώνεται στα 74 ευρώ, δηλαδή είναι μικρότερη από αυτή που ήταν στο παρελθόν».
Σε αυτό το σημείο ο Τάσος Πετρόπουλος τόνισε ότι «από κάθε άποψη η δική μας πολιτική είναι στοχευμένη και βλέπει όλους τους παράγοντες της οικονομίας», διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση, ότι «η εξέλιξη θα είναι ακόμα πιο θετική, αφού το σύστημα αποδεικνύεται βιώσιμο και βλέπουμε να παράγει πλεονάσματα και για το 2019». Όπως εξήγησε, «φέτος μιλάμε για πλεόνασμα της τάξης του 1,2 δισεκ. ευρώ και υπάρχει πρόβλεψη για πλεόνασμα των 700 εκατομμυρίων ευρώ το 2019».
Ακόμη, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι «έχει σημασία να διατηρούμε μια οικονομική κατάσταση για τη χώρα με λελογισμένη χρήση δαπανών», προσθέτοντας ότι «η οικονομία έχει αντοχές και δυναμική που θα εκτοξεύσει την ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια με ρυθμούς πολύ σημαντικούς».
Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και «Εφημερίδα των Συντακτών»
Διαβάστε επίσης:
Κοινωνικό μέρισμα 2018: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Δείτε ΕΔΩ αν θα πάρετε έως 1.400 ευρώ