Δώρα στο Δημόσιο: Επιστρέφονται 13ος και 14ος μισθός – Πώς θα πάρετε τα αναδρομικά
Νέα απόφαση «κλειδώνει» τα Δώρα στο Δημόσιο – Η αίτηση που πρέπει να κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά - Ποιες οι αλλαγές στους συνταξιούχους
Απόφαση – βόμβα επαναφέρει τα 1.000 ευρώ από το 13ο και το 14ο μισθό στο στενό δημόσιο τομέα και αποτελεί πρόκριμα για την οριστική επιστροφή των Δώρων και στις συντάξεις.
Η απόφαση με αριθμό 946/2018 την οποία αποκαλύπτει σήμερα, Κυριακή (25/11/2018) η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» εκδόθηκε στις 08/08/2018 και δικαιώνει για πρώτη φορά δημόσιους υπαλλήλους του στενού πυρήνα του Δημοσίου και συγκεκριμένα 5 υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι προσέφυγαν δικαστικά τον Οκτώβριο του 2016, διεκδικώντας την επαναφορά του Δώρου Χριστουγέννων (500 ευρώ), του Δώρου Πάσχα (250 ευρώ) και του επιδόματος αδείας (250 ευρώ) για τα έτη από 1/1/2013 μέχρι την ημερομηνία της αγωγής τους.
Ετήσιο ποσό 1.000 ευρώ
Τα Δώρα αντικατέστησαν τους δύο μισθούς στο Δημόσιο, που με το νόμο 3845 του 2010 περιορίστηκαν σε ετήσιο ποσό 1.000 ευρώ, εκ των οποίων οι υπάλληλοι έπαιρναν 500 ευρώ αντί 13ου μισθού ως Δώρο Χριστουγέννων και 250 ευρώ + 250 ευρώ ως Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας, αντίστοιχα, αντί του 14ου μισθού που είχαν πριν από την εφαρμογή των περικοπών.
Οι προσφυγές υπαλλήλων αρχικά από Δήμους της χώρας έφεραν την ανατροπή στις νομοθετικές ρυθμίσεις και τα Ειρηνοδικεία δικαίωσαν εκατοντάδες εργαζόμενους του Δημοσίου με την επαναφορά των Δώρων, στην ουσία με τη μερική καταβολή του 13ου και 14ου μισθού στο ύψος των 1.000 ευρώ.
Η νέα απόφαση όμως αποκτά ειδικό βάρος, καθώς είναι η πρώτη που δικαιώνει πλέον και δημοσίους υπαλλήλους υπουργείου με την επιστροφή των Δώρων, που μέχρι τώρα δεν είχε συμβεί.
Καθένας από τους 5 δικαιωθέντες παίρνει αναδρομικά 2.000 ευρώ με τόσο 6% για δύο χρόνια και το υπουργείο υποχρεώνεται στην τακτική καταβολή των Δώρων από εδώ και στο εξής.
Το σκεπτικό της απόφασης λέει ότι η κατάργηση των Δώρων από την 1/1/2013 στους μισθούς, που προβλέφθηκε με το νόμο 4093, έγινε αφού είχε ήδη προηγηθεί η περικοπή τους στα 1.000 ευρώ το 2010 και αφού είχαν ήδη επισυμβεί πρόσθετες μειώσεις σε επιδόματα.
Η νέα απόφαση αποτελεί προπομπό παρόμοιων αποφάσεων για την επαναφορά των Δώρων στο Δημόσιο, τη στιγμή μάλιστα που οι δημόσιοι υπάλληλοι καταθέτουν αιτήσεις στις υπηρεσίες τους για να ανακόψουν την παραγραφή και να διεκδικήσουν αναδρομικά για διάστημα μεγαλύτερο της διετίας.
Η επιστροφή των Δώρων στους μισθούς του Δημοσίου, σύμφωνα με τις έως τώρα εκδοθείσες αποφάσεις και κυρίως με τη νέα απόφαση που επαναφέρει τα Δώρα σε υπαλλήλους υπουργείου, αποτελεί «πιλότο» και για Δώρα των συνταξιούχων.
Η διαφορά είναι ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν με το ίδιο σκεπτικό την επαναφορά των 800 ευρώ ετησίως ως Δώρα κύριας σύνταξης και την επαναφορά δύο επιπλέον επικουρικών συντάξεων με αναδρομικά 5ετίας και όχι 2ετίας.
Ήδη, οι προσφυγές συνταξιούχων είναι χιλιάδες και αναμένονται οι αποφάσεις που θα κρίνουν και γι αυτούς την τύχη της επαναφοράς ή μη των κομμένων από 1/1/2013 Δώρων και επιδομάτων αδείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Πώς θα συμπληρώσετε την αίτηση
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση στο τμήμα μισθοδοσίας της υπηρεσίας τους (σ.σ.: σύμφωνα με το υπόδειγμα αίτησης της ΑΔΕΔΥ), με την οποία θα ζητούν «να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις το ν. 4093/2012 και του ν. 4354/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου».
Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συμπεριλάβουν την αίτηση για επαναφορά των δώρων μέσα στην ηλεκτρονική αίτηση που είχαν υποβάλει στον ΕΦΚΑ είτε πρόκειται να υποβάλουν.
Στην περίπτωση που έκαναν την αίτηση μπορούν να την ανοίξουν εκ νέου μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και να επιλέξουν «διόρθωση», ώστε αν δεν συμπεριέλαβαν την αίτηση για επαναφορά των δώρων, να την προσθέσουν στο σημείο «Β» στο τελευταίο κουτάκι, που δίνει τη δυνατότητα να γράψουν τις παρατηρήσεις τους και το συμπληρωματικό τους αίτημα. Με τη διόρθωση η αίτηση επανυποβάλλεται χωρίς να αλλάξει ο αρχικός αριθμός του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Προσοχή τις επόμενες ώρες - Η «Πηνελόπη» θα σαρώσει τη χώρα με καταιγίδες, χαλάζι και χιόνι
Κοινωνικό μέρισμα 2018: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι