Απόφαση-σοκ: Στο σφυρί ακόμη και σπίτια των 60 τ.μ!
Σε πλειστηριασμούς θα προχωρούν οι τράπεζες ακόμη και σε πρώτες κατοικίες που είναι κάτω των 100 τμ! Ο πήχυς χαμηλώνει πολύ, με το πλάνο των τραπεζών να «κατευθύνεται» σε μείωση του ορίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ακόμη και στις 80.000 ευρώ.
Στις συζητήσεις που είχαν οι τράπεζες με τον SSM στα μέσα Νοεμβρίου τούς είχε προταθεί ως νέος πήχης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό οι 75.000 ευρώ. Το επίπεδο αυτό είχε αναφερθεί από τον SSM διότι θεωρείται πως διασφαλίζει τον αποκλεισμό της προστασίας στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και όσων αποφεύγουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τις τράπεζες.
Ο SSM είχε τονίσει ότι οι τελευταίοι έχουν πάντα τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους με τις τράπεζες και οι τελευταίες, με τη σειρά τους, οφείλουν να προσφέρουν ρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πλειστηριασμοί είναι μονόδρομος.
Σημειώνεται ότι ο μεγάλος όγκος των ακινήτων αφορά σε δανειακά υπόλοιπα από 70.000 έως 150.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη μάζα για τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν την εποχή από το 2005 έως και το 2009 κινείται στα 100.000 ευρώ. Σήμερα, το ποσό για το μέσο στεγαστικό δάνειο έχει πέσει στα 70.000 – 75.000 ευρώ.
Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν κατοικίες που βρίσκονται σε λαϊκές γειτονιές ή ακόμη και μικρά ακίνητα σε μεσαίες περιοχές. Δηλαδή μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό ακίνητο 90 τ.μ. στην Δραπετσώνα ή 60 τ.μ. στο Χαλάνδρι ή ακόμη και 50 τ.μ. στην Κηφισιά. Ακίνητα που στις περισσότερες περιπτώσεις πρώτης κατοικίας, δεν ανήκουν σε πλουσίους ή κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτές.
Το όριο των 80.000 ευρώ, αν τελικά υιοθετηθεί θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την όποια ρύθμιση που θα αντικαθιστά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στον νόμο Κατσέλη που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2019. Το σχέδιο των τραπεζών δεν θα λάβει νομοθετική μορφή αλλά θα αποτελεί μία άτυπη συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, ώστε να πιεστούν ακόμη περισσότερο, όσοι μπορούν να πληρώσουν.
Διαβάστε επίσης:
Κοινωνικό μέρισμα: Προσοχή - Ποιοι μπορούν να το εισπράξουν χωρίς αίτηση
Ανατροπή για 200.000 συνταξιούχους - Ποιοι γλιτώνουν τις περικοπές