«Θετική» για την Ευρώπη η οικονομική κρίση

Ως «θετική» αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη ο επικεφαλής του δημόσιου ασφαλιστικού οργανισμού της Νορβηγίας, Ίνγκβε Σλίνγκσταντ, επειδή υποχρεώνει τα ευρωπαϊκά κράτη να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις που όφειλαν να έχουν γίνει πριν από πολύ καιρό.

«Εδώ και πέντε έτη, συμφωνούσαμε ότι η Ευρώπη αντιμετώπιζε τεράστιες προκλήσεις. Ότι έπρεπε τα πράγματα να αλλάξουν ριζικά. Τώρα προκύπτει ότι αλλαγές θα γίνουν», δήλωσε ο Σλίνγκσταντ.

Τόνισε, επίσης, ότι τώρα πια οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναλογίζονται «πόσο σπουδαίος είναι ένας "δυναμικός" ιδιωτικός τομέας, πόσο σπουδαία είναι η δημογραφική παράμετρος, αφού οι υπερήλικες αποτελούν ξεχωριστή μεγάλη δαπάνη για τους ισολογισμούς των ασφαλιστικών Ταμείων».

Εν τέλει εκτίμησε ότι «θα έρθουν καλύτερες μέρες για την Ευρώπη».

Ο ασφαλιστικός οργανισμός του δημοσίου στη Νορβηγία, του οποίου προΐσταται ο Σλίνγκσταντ, ενισχύεται με τα έσοδα των πωλήσεων του νορβηγικού πετρελαίου, γεγονός που τον καθιστά ευκατάστατο.

Έχει κάνει πολλές επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Όμως σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις διαθέτει σήμερα ποσοστό 2% της συνολικής κεφαλαιοποίησης όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στα τέλη του 2009 και όλο το 2010, ο οργανισμός έπαψε να αγοράζει ευρωπαϊκές μετοχές. Από το φετινό Αύγουστο, όμως, έχει επαναλάβει τις σχετικές αγορές του.

Τέλος, έχει προσποριστεί, ήδη, το 0,7% των ομολόγων που έχει κυκλοφορήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).