Η μοιρασιά των τραπεζικών εγγυήσεων
Μπορεί το ελληνικό δημόσιο να αποδεσμεύει κι άλλο πακέτο εγγυήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς, ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι στο τέλος, στα γκισέ, θα φτάσουν ελάχιστα από τα 30 δισ. ευρώ και αυτής της παρτίδας.
Κατ' αρχήν, επειδή το ίδιο το δημόσιο θα φροντίσει να «καπαρώσει» ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων. Πώς; Ξεκινώντας μια νέα «βιομηχανία» εκδόσεων εντόκων γραμματίων, από την οποία θα αντλήσει κεφάλαια για να συντηρηθεί μέχρι νεωτέρας.
Ότι έκανε δηλαδή μέχρι σήμερα, σχεδόν δύο φορές κάθε μήνα, τώρα, θα εξακολουθήσει να το κάνει και κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012.
Κατόπιν, οι ίδιες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν προς ίδιον όφελος ένα σημαντικό μέρος αυτών των εγγυήσεων, για να καλύψουν δικές τους, τρέχουσες, ανάγκες. Οι οποίες, ως γνωστόν, είναι πολλές και ανελαστικές. Και στο τέλος, ότι απομείνει, θα καταλήξει στο γκισέ, για να εξυπηρετηθεί και η αγορά. Η «μοιρασιά» είναι εκ των προτέρων γνωστή, έχει γίνει τουλάχιστον άλλες δύο φορές έως σήμερα και το πιθανότερο είναι ότι θα επαναληφθεί και τώρα.
Κατά συνέπεια, κάθε φορά που από το υπουργείο Οικονομικών θα επαίρονται για τη νέα «ανάσα» που προσφέρουν στη χειμαζόμενη αγορά, όλοι θα γνωρίζουν ότι η αλήθεια πόρρω απέχει απ αυτή την διαπίστωση. Άλλωστε μια ματιά αν ρίξει κανείς στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αναφορικά με τις νέες δανειοδοτήσεις προς τους ιδιώτες, που παραμένουν αρνητικές για πάνω από 12 μήνες, θα αντιληφθεί του λόγου το αληθές.
Αν η ρευστότητα «κατέβαινε» στα γκισέ, η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί κάπως…
Διαβάστε ακόμη:
Άλλα 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες!