Στο Υπερταμείο Κνωσσός και Λευκός Πύργος; - Οι απαιτήσεις των δανειστών και οι αποφάσεις του ΣτΕ
Το Υπερταμείο ζητά να περάσουν στην κατοχή του τα 10.119 ακίνητα του Δημοσίου προς αξιοποίηση, ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας
Άγνωστη η... τύχη χιλιάδων μνημείων, καθώς αν και το ΣτΕ αποφάσισε να μην μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, παρόλα αυτά το ίδιο πανενέβει κατά της αίτησης ακύρωσης της σχετικής απόφασης. Αν και το Υπουργείο Πολιτισμού είχε διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να μεταβιβαστεί κανένα από τα 2.329 ιστορικά μνημεία, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει άλλη γνώμη....
Η απορία πλέον είναι, εάν τελικά στόχος είναι να περάσει η πλήρης διαχείριση ιστορικών χώρων και μνημείων στην Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ. Κάτι το οποίο θέλουν και οι δανειστές. Στις 22 Ιανουαρίου θα εκδικαστεί στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για τη μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου.
Παρέμβαση του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τις προσφυγές που έγιναν για την ένταξη μνημείων στον κατάλογο με τα ακίνητα προς μεταβίβαση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Στην ανακοίνωσή τους οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως η παραπάνω κίνηση σημαίνει πως «το Υπερταμείο προτίθεται να έρθει στην ακροαματική διαδικασία για να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων. Το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διορισμένο από την κυβέρνηση και τους «θεσμούς», με αυτή την κίνηση δηλώνει ότι θεωρεί ήδη «περιουσία» του τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν» συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Διαβάστε επίσης:
«Βροχή» προσφυγών στο ΣτΕ για τη μεταφορά των εκατοντάδων μνημείων στο υπερταμείο
ΠΟΕΔΗΝ: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα νοσοκομεία που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο