Κατώτατος μισθός: Τι θα ισχύει τελικά με το αφορολόγητο
«Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό εξακολουθούν να είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο και μετά την αύξησή του», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.
Απαντώντας μάλιστα στην κριτική που ασκεί η ΝΔ, σημείωσε ότι «όσοι επενδύουν την αντιπολιτευτική τους γραμμή στο ότι θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου το 2020, να μην το κάνουν, γιατί έχουν εκτεθεί πάρα πολύ από τον τρόπο που επέμειναν και για το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, την οποία και ακυρώσαμε. Θα τους έλεγα να το αφήσουν στην άκρη, να μην ποντάρουν τα λεφτά τους εκεί, θα ηττηθούν ακόμη μια φορά και θα εκτεθούν – γιατί φαίνεται τι προγραμματικές επιδιώξεις έχουν οι ίδιοι».
Η αξιωματική αντιπολίτευση, «έχει πάρα πολύ μεγάλο πεδίο απολογίας μπροστά της σε σχέση με τα εργασιακά. Το 2012 ήταν στην κυβέρνηση όταν ο κατώτατος μισθός μειώθηκε και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος και ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σαν να μην το θυμάται», πρόσθεσε η υπουργός.
Ακόμη, η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού έχει μεγάλη συμβολική και ουσιαστική αξία για τους εργαζόμενους». Μετά από σχεδόν μία δεκαετία, γίνεται για πρώτη φορά αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου, όταν το 2012 είχε μειωθεί κατά 22% και κατά 32% αντίστοιχα, επισήμανε.
«Με μοχλούς την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θέλουμε να δώσουμε ώθηση στη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού δημιουργεί έναν κυματισμό αύξησης των μισθών σε όλα τα κλιμάκια».
Αναφερόμενη στη σημασία της επαναφοράς των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Αύγουστο του 2018 και στην επέκταση, ήδη, δέκα κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η υπουργός τόνισε ότι «είναι η διαδικασία με την οποία μπορείς συλλογικά να διαμορφώνεις καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας, και αυτό να γίνεται γενικώς υποχρεωτικό στον κλάδο».
Το υπουργείο Εργασίας, και την περίοδο εντός προγράμματος έκανε κρίσιμες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, για την προστασία των εργαζομένων και την τήρηση των ωραρίων – υπογράμμισε η κυρία Αχτσιόγλου. «Με την ηλεκτρονική προ-δήλωση των υπερωριών που θεσπίσαμε, από τη μία χρονιά στην άλλη οι επιχειρήσεις που δήλωναν υπερωρίες υπερδιπλασιάστηκαν», σημείωσε.
Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για ένα σχήμα τεράστιας ανακούφισης για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, που θα νομοθετηθεί τον Φεβρουάριο και θα εκκινήσει τον Μάρτιο». Εκτός από τη μείωση των προσαυξήσεων κατά 85%, θα περιλαμβάνει και κούρεμα της βασικής οφειλής, με τη μέση μείωση να φτάνει στα επίπεδα του 70%, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται σε έως και 120 δόσεις. Παράλληλα, χιλιάδες ασφαλισμένοι που δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών, θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν.
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του υφυπουργού Εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου, στον δήμο Αθηναίων, η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε ότι «είναι πολύ αποτελεσματικός και θα κερδίσει τη μάχη. Είναι άνθρωπος της πόλης και ξέρει τις γειτονιές της, γνωρίζει τους κατοίκους και τα προβλήματά τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr