Welt: Εντός των ημερών το σχέδιο Μέρκελ-Σαρκοζί

Κοινό σχέδιο απεργάζονται η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για ένα νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας», σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Βελτ αμ Σόνταγκ» (Welt am Sonntag).

Welt: Εντός των ημερών το σχέδιο Μέρκελ-Σαρκοζί
1'

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχέδιο, που περιλαμβάνει πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενδέχεται να ανακοινωθεί από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί εντός της εβδομάδας.

Η εφημερίδα γράφει ότι επειδή θα χρειαζόταν μια μακρόχρονη διαδικασία για να αλλάξουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας μεταξύ τους και να το εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012.

Επίσης, εάν αποδειχτεί αναγκαίο η Γερμανία και η Γαλλία θα συμφωνήσουν με ορισμένες άλλες χώρες να δεσμευτούν σε σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Η εφημερίδα παρομοιάζει το γαλλογερμανικό σχέδιο με τη Συμφωνία Σένγκεν. Οι χώρες που θα μετέχουν στο νέο σύμφωνο θα εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες για το έλλειμμα και τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το σχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη συμμετοχή από μέρους της στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Βάσει αυτών των μέτρων θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία στην ΕΚΤ για μια πιο ισχυρή παρέμβαση στις κεφαλαιαγορές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος, η εφημερίδα επικαλείται κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως «εάν οι πολιτικοί συμφωνήσουν σε ένα σαφές βήμα, η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα βοηθήσει».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή