Τι εκτιμά ο ΟΟΣΑ για την Ευρωζώνη

Τις εκτιμήσεις του για την Ευρωζώνη και συγκεκριμένα για τον ρόλο της ΕΚΤ αλλά για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) δημοσίευσε σήμερα ο ΟΟΣΑ.

Τι εκτιμά ο ΟΟΣΑ για την Ευρωζώνη
2'

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της και να επισπεύσει τις αγορές ομολόγων ώστε να τονώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, ανέφερε σήμερα ο οργανισμός.

"Η ΕΚΤ μπορεί να στεγανοποιήσει οποιαδήποτε επέκταση του ισολογισμού της... και μπορεί να χρησιμοποιήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο για να κατευθύνει τα επιτόκια της αγοράς", ανέφερε ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία.

Αξίζει να επισημανθεί πως ο ΟΟΣΑ βλέπει ύφεση στο 6,1% για την Ελλάδα το 2011, έναντι πρόβλεψη

Στο κείμενο, ο οργανισμός προβλέπει επίσης επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη για το 2012 στο 0,2% από 1,6% το 2011. Με την ανεργία να αυξάνεται και τον πληθωρισμό να υποχωρεί, είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να πράξει η ΕΚΤ, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.

"Απαιτείται... σημαντική χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών στην ευρωζώνη.

Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι πιο απαισιόδοξη από αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης το 2012 θα κυμανθεί στο 0,5% από 1,5% φέτος.

"Η κρίση της ευρωζώνης αποτελεί αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία", ανέφερε η έκθεση του ΟΟΣΑ.

"Η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται να έχει εισέλθει σε ελαφρά ύφεση, η οποία θα ακολουθηθεί από μία διστακτική ανάκαμψη", συνέχισε. "Επιδεινούμενες συνθήκες χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, με πολλές χώρες να έχουν ανακοινώσει επιπλέον περικοπές... θα αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομία το 2012 και το 2013".

Ενίσχυση του EFSF

Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το EFSF, χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη πυρός από αυτή που συζητείται στην ευρωζώνη, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Pier Carlo Padoan.

"Τα νούμερα που βλέπουμε να κυκλοφορούν δεν φτάνουν", είπε ο Padoan σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ποσά πολλαπλάσια αυτών που βρίσκονται στο τραπέζι.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αρχικά σχεδίαζαν να ενισχύσουν το Eυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έως το ποσό του 1 τρισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του Ταμείου είπε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί.

Το Ταμείο δυσκολεύεται να διαθέσει στην αγορά τα δικά του ομόλογα για να αντλήσει κεφάλαια. Επιπλέον, δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη, όπως ήλπιζε, τη δέσμευση πλούσιων χωρών να επενδύσουν σε αυτό.



Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή