Κτηματολόγιο: Δείτε για ποιες πόλεις είναι η τελευταία ευκαιρία δήλωσης ιδιοκτησίας
Τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν την περιουσία τους έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον µεγαλύτερο δήµο της χώρας, τον Δήµο Αθηναίων, καθώς επίσης και σε άλλα τρία αστικά κέντρα της περιφέρειας, τη Λαµία, τη Λιβαδειά και τον Βόλο, σύμφωνα με το "Εθνος".
Η διαδικασία κτηµατογράφησης στις περιοχές αυτές είχε καθυστερήσει σηµαντικά εξαιτίας δικαστικών διενέξεων, ενώ από την επεξεργασία των στοιχείων που δηλώθηκαν έχουν προκύψει περισσότερα από 5.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή που δεν δηλώθηκαν από κανέναν, εκ των οποίων τα 1.700 στην Αθήνα.
Ο αριθµός των ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί µάλιστα είναι πολύ κοντά σε αυτόν που προκύπτει από τις διάφορες καταγραφές για τα εγκαταλελειµµένα κτίρια της περιοχής εντός των διοικητικών ορίων του πρώτου δήµου της χώρας και γι’ αυτό τον λόγο εκτιµάται ότι πολλά εξ αυτών είναι ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί.
Υπολογίζεται, επίσης, ότι ορισµένα ίσως και να ανήκουν σε οµογενείς, οι οποίοι δεν έχουν ενηµερωθεί δεδοµένου ότι και η καµπάνια πληροφόρησης του φορέα του Κτηµατολογίου δεν προχώρησε µε τον σχετικό διαγωνισµό να κηρύσσεται άγονος.
Αν και η προθεσµία για τις αρχικές δηλώσεις έχει εκπνεύσει εδώ και πάνω από µία… δεκαετία, καθώς η πρώτη φάση κτηµατογράφησης στις περιοχές αυτές είχε γίνει το 2008, οι ιδιοκτήτες µπορούν έστω και τώρα, έως και τον Απρίλιο, να προβούν σε εκπρόθεσµες δηλώσεις, για τις οποίες, αν και προβλέπονται πρόστιµα, δεν έχουν επιβληθεί έως τώρα καθώς δεν έχει προηγηθεί η σχετική απαραίτητη υπουργική απόφαση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Πλέον η συγκεκριµένη µελέτη βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν δηλωθεί. Θα ακολουθήσει η προανάρτηση των κτηµατολογικών πινάκων, οπότε και για διάστηµα 45 ηµερών οι πολίτες θα µπορούν να υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης για ενδεχόµενα λάθη ατελώς και χωρίς να χρειάζεται να φτάσουν στο στάδιο των ενστάσεων και της εξέτασής τους από επιτροπές. Στους ιδιοκτήτες θα αποσταλούν επιστολές στις διευθύνσεις που είχαν δηλώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει και οι ίδιοι να είναι σε εγρήγορση.
Οι αλλαγές στη φάση της προανάρτησης µπορούν να υποβάλλονται και στο µεγάλο γραφείο κτηµατογράφησης, το οποίο αναµένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του µήνα στο Γαλάτσι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Επόµενο στάδιο είναι η ανάρτηση, κατά τη διάρκεια του οποίου οι πολίτες θα έχουν δικαίωµα υποβολής ενστάσεων (2 µήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 4 για τους κατοίκους εξωτερικού), ενώ θα µεσολαβήσει διάστηµα περίπου επτά ετών έως την οριστικοποίηση των εγγραφών, οπότε πλέον οι πολίτες που έχουν «ξεχαστεί» θα µπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά µόνο αποζηµίωση για τα ακίνητά τους που έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και όχι να τους επιστραφεί η κυριότητα των ακινήτων, τα οποία βάσει του νόµου θα περιέλθουν στο ∆ηµόσιο.
Δασικοί χάρτες στα νησιά
Στην άµεση άρση του αδιεξόδου που έχει δηµιουργηθεί µε την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη διεκδίκηση από το ∆ηµόσιο αρκετών ιδιοκτησιών ιδιωτών σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου µέσω νοµοθετικής ρύθµισης, η οποία θα επιτρέψει να επιστρέψουν οι ιδιοκτησίες στους πραγµατικούς ιδιοκτήτες τους, καλούν την κυβέρνηση ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος, και ο Αντώνης Γιαννικουρής, πρόεδρος του Περιφερειακού Τµήµατος ∆ωδεκανήσου του ΤΕΕ, µε κοινό άρθρο τους που δηµοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα capital.gr.
Το πρόβληµα
Στη δηµόσια παρέµβασή τους οι δύο ειδικοί υπογραµµίζουν πως το πρόβληµα αναδείχθηκε µε την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών και οφείλεται «στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Π∆ 32/2016 καθώς και στις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3208/2003, όπως τροποποιήθηκε το 2011, που επέκτειναν την έννοια της δασικής έκτασης και του δικαιώµατος του ελληνικού ∆ηµοσίου και προς χορτολιβαδικές φρυγανώδους βλάστησης εκτάσεις».
Ουσιαστικά, οι συγκεκριµένες διατάξεις -σηµειώνει ο κ. Στασινός- έδωσαν τη δυνατότητα στα δασαρχεία να αµφισβητούν πατρογονικές ιδιοκτησίες ιδιωτών και πλέον απαιτείται πολύχρονη και πολυδάπανη δικαστική διαδικασία, µε αµφίβολα αποτελέσµατα, για να αποδειχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού οι ιδιοκτησιακοί τίτλοι πρέπει να ανατρέχουν πριν από το 1946 και σε κάποιες περιπτώσεις πριν από το 1885.
Αποτέλεσµα είναι πολίτες που έχουν καταβάλει σηµαντικά ποσά σε παράβολα, έγγραφα, µελέτες, φόρους να µην µπορούν να µεταβιβάσουν τις εν λόγω εκτάσεις στα παιδιά τους, να τις πουλήσουν, να τις αξιοποιήσουν και εντέλει κινδυνεύουν να τις χάσουν.
Σε αυτήν την κατηγορία εµπίπτει πάνω από το 70% των εκτάσεων της πλειοψηφίας των νησιών των Κυκλάδων και της ∆ωδεκανήσου και πάνω από το 90% της έκτασης της Πάτµου.
Διαβάστε επίσης
«Βόμβα» μεγατόνων: Ποια Δαλάκα και ποιος Αγόρου; Μπαίνουν στο Survivor οι…
Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Σε αυτές τις περιοχές θα «χτυπήσει» ο χιονιάς – Τι θα συμβεί στην Αθήνα