Κτηματολόγιο: Αυτοί είναι οι νέοι δασικοί χάρτες - Όλες οι λεπτομέρειες
Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις. Όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου στον Ελεύθερο Τύπο, η διαβούλευση με πολίτες και φορείς απέδωσε καρπούς με δεδομένο ότι τέθηκαν επί τάπητος διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν επιμέρους αλλαγές οι οποίες όμως δεν έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φιλοσοφία του σχεδίου του νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις κινείται στη λογική του τελευταίου νόμου αυθαιρέτων, ωστόσο τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες είναι αρκετά πιο αυξημένα.
Στο μεταξύ, τρέχει η προθεσμία που είχε δοθεί με τροπολογία του ΥΠΕΝ για μικρής διάρκειας παράταση για περιοχές σε Αττική, Κυκλάδες, Τρίκαλα, Καβάλα, Δράμα και Κοζάνη για την υποβολή αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων και υπαγωγής στις διατάξεις της εξαγοράς /χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική εκμετάλλευση επί των αναρτημένων δασικών χαρτών, Η καταληκτική ημερομηνία είναι 29 Μαρτίου 2019.
Χρηστικά για τους πολίτες
Για να δει ο πολίτης το δασικό χάρτη πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου ( https://www.ktimanet.gr) Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητο του εστιάζοντας στις αεροφωτογραφίες ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες. Αν δεν ξέρει πώς να το κάνει, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από σύλλογο ή μηχανικό . Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στα σημεία υποστήριξης ανάρτησης του δασικού χάρτη στο δασαρχείο της περιοχής τους είτε σε ειδικό επιστήμονα (δασολόγο ή τοπογράφο ). Η αντίρρηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας της ιστοσελίδας. Στη συνέχεια εκδίδεται ο αριθμός λογαριασμού πληρωμής του τέλους αντίρρησης, το οποίο πληρώνεται στην τράπεζα. Εντός 24ώρου από την πληρωμή του τέλους, η αίτηση αντίρρησης κατοχυρώνεται και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου.
Αφού κατοχυρωθεί η αντίρρηση με την πληρωμή του τέλους , οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε τοπογράφο για να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα με τις συντεταγμένες του ακινήτου. Παράλληλα, θα πρέπει να συμβουλευτούν δασολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί αν γη τους είναι δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση κλπ αλλά και να συνεργαστούν με δικηγόρο που θα συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων , με το οποίο θα θεμελιώσει έννομο συμφέρον και θα ετοιμάσει και τα στοιχεία του φακέλου.
Εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ( και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο) τότε μπορείτε:
1.Να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής σας είτε για εξαγορά της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975 , είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.
2. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη.
3. Να υποβάλετε αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης
Διαβάστε επίσης:
Κακοκαιρία: Κλειστά σχολεία και στην Αθήνα λόγω ψύχους
Χριστίνα Σούζη στον ΣΚΑΪ: «Βρε άι σιχτίρι να μην πω τίποτα»
Τρομάζει η ανακοίνωση της NASA: Παγόβουνο - γίγαντας απειλεί την ανθρωπότητα