Τι ζητούν και τι δίνουν για αντάλλαγμα οι Γερμανοί για το ευρω-ομόλογο
Το σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο. Απλώς, διαρρέεται ότι τελεί υπό σκέψη, για να μην προκληθούν ποικιλότροπες αντιδράσεις.
Ο λόγος αφορά στο τύπου «Σέγκεν» μοντέλο, που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Βόννη στην Ευρωζώνη, παραγκωνίζοντας την Κομισιόν, η οποία αυτές τις ώρες δεν θέλει ούτε να «ακούει» την κ. Αγκελα Μέρκελ.
Τι προβλέπει το εν λόγω σχέδιο; Μια σκληρή δημοσιονομική ένωση, στην οποία θεωρητικά, θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, ακόμα και η Ελλάδα, στη βάση διακρατικών συμφωνιών (για να αποφευχθεί ο σκόπελος της συνθήκης της Λισσαβόνας).
Όσες χώρες θα εντάσσονται σε αυτή την ένωση, θα γνωρίζουν ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα σκληρό δημοσιονομικό πακέτο, για άγνωστο χρονικό διάστημα, από το οποίο όταν παρεκκλίνουν, αυτομάτως, θα εντάσσονται στο Μηχανισμό Διάσωσης, προς γνώση και συμμόρφωση.
Σε αντάλλαγμα, οι πλεονασματικές χώρες της εν λόγω ομάδας κρατών, θα αναλάβουν την υποχρέωση να δανειοδοτούν τις φτωχότερες και έτσι θα αποκτήσει σάρκα και οστά και το σχέδιο για την έκδοση ευρω-ομολόγου.
Ωστόσο, το τίμημα για τους λαούς αυτής της ένωσης, θα είναι κάτι παραπάνω από σκληρό.
Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο κάνει η Γερμανία, εν προκειμένω, όπως εξηγείται αρμοδίως, είναι να εφαρμόζει το δικό της οικονομικό μοντέλο παντού στην Ευρωζώνη, ως αντάλλαγμα για την υιοθέτηση του μέτρου του ευρω-ομολόγου.
Αυτό είναι σχηματικά το όλο σχέδιο, για το οποίο τόση συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ώρες, όπως τουλάχιστον το έχουν αντιληφθεί στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο εδώ στην Αθήνα.
Μένει να αποδειχθεί αν μπορεί να εφαρμοστεί και στην πράξη, καθώς ο βαθμός δυσκολίας του μοιάζει να είναι αξεπέραστος.