Φόροι και χαράτσια αλλά τα πρόστιμα ανείσπρακτα
Η περσινή και η φετινή χρονιά κρίνονται ως οι χειρότερες της τελευταίας πενταετίας, καθώς για κάθε 100 ευρώ βεβαιωμένα πρόστιμα έμπαιναν στα ταμεία μόλις 2,3 ευρώ.
Τα πρόστιμα αυτά αφορούν παραβάσεις επί εμμέσων φόρων και κυρίως ΦΠΑ, ενώ πολύ χαμηλά ποσοστά εισπραξιμότητας εμφανίζουν και τα πρόστιμα που αφορούν τον Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων και φτάνει το 0,5-% του συνολικού ποσού. Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και στον τομέα είσπραξης εισοδήματος, όπου το ποσοστό εισπράξεων επί του συνολικού ποσού των προστίμων φτάνει στο 7%.
Σύμφωνα με τους εφοριακούς πάντως τα μόνα πρόστιμα που εισπράττονται είναι αυτά των συμβιβασμών και το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα να έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Τονίζουν δε ότι υπαίτια για τη χαμηλή εισπραξιμότητα είναι η διαδικασία που ακολουθείται με την επιβολή του προστίμου.
Αν για παράδειγμα κοπεί πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ σε ένα φορολογούμενο, εκείνος μόλις προσφύγει στο δικαστήριο βεβαιώνεται το 50% του προστίμου. Μόλις η εφορία τον καλέσει να πληρώσει και εκείνος δηλώσει ότι δεν έχει, το ποσό εντός λίγων ημερών καθίσταται ληξιπρόθεσμο. Έπειτα ο φορολογούμενος προχωρά σε ρύθμιση και καταβάλει ένα μικρό ποσοστό του προστίμου.
Σοβαρά πρόβλημα παρατηρείται και με τη στελέχωση των ΔΟΥ. Ο συνολικός αριθμός των εφοριακών συμπεριλαμβανομένων και αυτών που υπηρετούν στο ΣΔΟΕ, ανέρχεται σε 10.800 υπαλλήλους, εκ των οι οποίων οι 800 θα βγουν σε εφεδρεία. Ο αριθμός φυσικά είναι πολύ μικρός αν αναλογιστεί κανείς το φόρτο εργασίας που υπάρχει σε κάθε εφορία.
Οι ελεγκτές αποτελούν πλέον σπάνιο είδος, καθώς δεν ξεπερνούν τους 2.000 υπαλλήλους πανελλαδικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το Ε9 με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει ακόμα το εκκαθαριστικό σημείωμα σε χιλιάδες φορολογούμενους.