Τεκμήρια διαβίωσης: Πώς θα αποφύγετε τις παγίδες - Τι πρέπει να προσέξουν οι συνταξιούχοι
Ιδιαίτερη σημασία έχει η μελέτη των τεκμηρίων, τα οποία αν δεν μπορούμε να τα καλύψουμε καταλήγουν να μας εξαθλιώσουν οικονομικά.
Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη -Φοροτεχνικός
Άνεργοι αλλά και χαμηλόμισθοι καλούνται να πληρώσουν φόρο για ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους. Τα ακίνητα αυτά άλλοι τα κληρονόμησαν, άλλοι τα αγόρασαν προ ετών, και άλλοι τα έλαβαν από συγγενείς ως δωρεά.
Την στιγμή εκείνη η ενέργεια απόκτησης του ακινήτου ήταν κάτι θετικό, σήμερα η φορολόγηση βάση τεκμηρίων έχει εξουθενώσει τους φορολογούμενος που πλέον προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτά τα ακίνητα, αφού δεν δύναται πλέον να καλύψουν το τεκμήριο αυτών των ακινήτων.
Άνθρωποι με χαμηλό ή ακόμα και μηδενικό εισόδημα, καταλήγουν να φορολογηθούν βάση τεκμηρίων και να φανούν εν τέλει εισοδηματίες στα μάτια του υπουργείου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 30-34 του κώδικα φορολογίας εισοδήματος Κ.Φ.Ε., κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν φέτος θα προσδιοριστεί με τεκμαρτό τρόπο το συνολικό ύψος του φορολογητέου εισοδήματος κάθε φορολογούμενου, εφαρμόζοντας το σύστημα των τεκμηρίων ή αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Έτσι αν τα τεκμήρια είναι μεγαλύτερα, η φορολόγηση θα γίνει στα τεκμήρια.
Συγκεκριμένα θα αθροιστούν τα ακόλουθα ποσά:
1) Η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο φυσικό πρόσωπο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο ή για κάθε έγγαμο ή έγγαμη που υποβάλλει δήλωση χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο και σε 5.000 ευρώ για όλους τους έγγαμους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.
2) Τα τεκμήρια διαβίωσης ή οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι ποσά τα οποία αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες της χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα αεροσκάφη και οι πισίνες. Αλλά και ποσά τα οποία με βάση το υπουργείο αντιπροσωπεύουν τα ελάχιστα ετήσια έξοδα του φορολογούμενου προκειμένου να φροντίσει την ατομική του συντήρηση. Και βεβαίως μην ξεχνάμε ότι στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ανήκουν και οι πραγματικά καταβληθείσες δαπάνες για την πληρωμή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, καθώς επίσης και τα έξοδα για την καταβολή αποδοχών σε υπηρετικό προσωπικό. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι για τον προσδιορισμό του συνόλου των τεκμηρίων διαβίωσης λαμβάνονται υπόψη: Οι ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες αλλά και δευτερεύουσες κατοικίες.
Το τεκμήριο διαβίωσης για κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:
• Από 1 τ.μ.. έως 80 τ.μ. κύριοι χώροι είναι 40 ευρώ ανά τ.μ.
• από 81 τ.μ. έως 120 τ.μ. κύριοι χώροι είναι 65 ευρώ ανά τ.μ.
• από 121 τ.μ. έως 200 τ.μ. κύριοι χώροι είναι 110 ευρώ ανά τ.μ.
• από 201 τ.μ. έως 300 τ.μ. κύριοι χώροι είναι 200 ευρώ ανά τ.μ.
• από 301 τ.μ. και άνω οι κύριοι χώροι είναι 400 ευρώ ανά τ.μ. Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τ.μ. ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά - 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. - και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.
Για τις μονοκατοικίες τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%.
Για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%. ΠΡΟΣΟΧΗ Ευνοϊκές συνθήκες υπάρχουν για συνταξιούχος φορολογούμενους. Τους κωδικούς 013-014 , του εντύπου Ε1 της φορολογικής σας δήλωσης θα πρέπει να τους κλικάρεται με ένδειξη ΝΑΙ αν εσείς ή η σύζυγος είστε συνταξιούχοι και γεννηθήκατε έως 31-12-1953.
Με αυτή την ενέργεια τα τεκμήρια διαβίωσης, αυτοκίνητα - σπίτια - κτλ, για εσάς και μόνο, μειώνονται κατά 30% διότι είστε συνταξιούχοι που έχετε υπερβεί το 65 έτος της ηλικίας σας και βάση άρθρου 33 Ν.4172/2013, δικαιούστε αυτή τη μείωση.
Επίσης όσοι είστε άνω των 65 ετών και απασχολείται ένα νοσοκόμο για την αμοιβή που του δίνετε δεν υπολογίζεται και πάλι τεκμήριο βάση άρθρου 31 Ν.4172/2013.
Διαβάστε επίσης: Λοταρία αποδείξεων: Σήμερα η κλήρωση - 1.000 τυχεροί θα κερδίσουν από 1.000 ευρώ