Εικόνες καταστροφής «βλέπει» για το 2012 η Citigroup

Εφιαλτικό σκηνικό, που αποτελείται από σειρά υποβαθμίσεων και χρεοκοπιών στην ευρωζώνη, εκτιμά για το 2012 η Citigroup.

Εικόνες καταστροφής «βλέπει» για το 2012 η Citigroup
2'

Σε έκθεσή της για το 2012, με τίτλο «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές και Στρατηγική», ο επικεφαλής οικονομολόγος Γουίλιεμ Μπουίτερ και η ομάδα του εκτιμούν ότι τα επόμενα 2-3 τρίμηνα, θα εκδηλωθεί σειρά υποβαθμίσεων στην ευρωζώνη, που θα πλήξει την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Μάλιστα, εκτιμούν οι αναλυτές, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία θα χρεοκοπήσουν, προχωρώντας σε τακτική αναδιάρθρωση του χρέους τους το 2012-2013.

Στη συνέχεια, και σε χρονικό ορίζοντα 2-3 ετών, οι υποβαθμίσεις θα πλήξουν χώρες όπως η ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι θα ενταθούν, ενώ οι εκλογικές αναμετρήσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και οι γεωπολιτικές ανησυχίες σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Για την ευρωζώνη

Βέβαια, σύμφωνα με τη Citigroup, μπορεί μεν οι κίνδυνοι διάλυσης της ευρωζώνης να είναι σημαντική, ωστόσο η νομισματική ένωση δεν θα διαλυθεί.

Μετά τις χρεοκοπίες που θα εξελιχθούν σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, η ΕΚΤ θα μπορέσει να δημιουργήσει δίκτυ ασφαλείας για χώρες όπως το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Μέχρι το 2015 η ύφεση στην Ελλάδα

Στην ίδια έκθεση, το μέλλον της Ελλάδας περιγράφεται εφιαλτικό. Η ύφεση δεν θα παραμείνει μόνον για το 2012, αλλά θα ταλανίζει τη χώρα μέχρι το 2015, ενώ οι κίνδυνοι για αποχώρηση από την ευρωζώνη αυξάνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ύφεση το 2012 θα διαμορφωθεί στο 4,9% και το 2013 στο 3,1%. Η ανεργία θα ανέλθει στο 21% περίπου το 2013.

Το 2013 το έλλειμμα από 21,5 δισ. ευρώ το 2012 θα διαμορφωθεί στα 11,7 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος από 295 δισ. ευρώ στα 301,4 δισ. ή 150,9% του ΑΕΠ, ενώ ο πληθωρισμός θα είναι αρνητικός, λόγω της ισχυρής μείωσης στην εσωτερική ζήτηση.

* Πηγή φωτογραφίας από Economist

Διαβάστε επίσης:

Το τρίτο σενάριο για τη «διάσωση» της Ελλάδας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή