«Όχι» στο ευρωομόλογο λέει ο Προβόπουλος
Αναλυτικά ο κ. Προβόπουλος είπε «ευρωομόλογο κάποια στιγμή ενδέχεται να υπάρξει, αφού πρώτα όμως υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση. Δεν μπορούμε να βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».
Πάντως, ο διοικητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το όφελος του κουρέματος του χρέους συμπληρώνοντας ότι «θεωρεί ότι θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ανάλογες απόψεις εξέφρασε και ο σημερινός πρωθυπουργός. Αναλυτικά, για τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας του «κουρέματος των ομολόγων», ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι θα φτάσουν τα 11,5 έως 13 δισ.. «Δεν ξέρω πόσο θα είναι το επιτόκιο. Αν το επιτόκιο πάντως είναι μεγάλο εξανεμίζονται τα οφέλη που πάμε να επιτύχουμε από την μείωση χρέους» εκτίμησε ο κ. Προβόπουλος
Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος προχώρησε στην εκτίμηση ότι η πολιτική σταθερότητα έχει οδηγήσει στην επανάκαμψη των καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα . «Τις τελευταίες 10-15 ημέρες παρουσιάζεται μία δειλή επανάκαμψη στο σύστημα καταθέσεων. Το σκηνικό παραμένει ρευστό, αλλά εμφανίζεται μία αλλαγή τάσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ. Ο κ. Προβόπουλος αναγνώρισε ωστόσο ότι οι δύο τελευταίοι μήνες (Σεπτέμβριος –Οκτώβριος) ήταν από τους χειρότερους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τις εκροές καταθέσεων να αγγίζουν τα 14 δισ. εξαιτίας κυρίως της πολιτικής αστάθειας. Το 2010, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλος, οι εκροές καταθέσεων έφτασαν συνολικά τα 28 δισ., ενώ από τον Ιανουάριο του 2011 έως το Σεπτέμβριο του 2011 άγγιξαν τα 26,2 δισ..
Ανησυχητικές ήταν πάντως οι εκτιμήσεις του κ. Προβόπουλου για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για την οποία προέβλεψε ότι θα ξεπεράσει το 5,5% και ενδεχομένως να είναι πιο κοντά στο 6%, καθώς και για το έλλειμμα το οποίο εκτίμησε ότι θα φτάσει ακόμα και πάνω από το 9%. «Τα δικά μας τα στοιχεία προβλέπουν ύφεση στο 5,8%, ας ελπίσουμε να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ που κάνουν λόγο για ύφεση στο 6,1%», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Προβόπουλος άφησε και αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι «αν η οικονομική πολιτική χειρίζονταν με άλλον τρόπο τα θέματα το χρέος θα ήταν βιώσιμο», ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στα φορολογικά ζητήματα ζητώντας μείωση των φορολογικών συντελεστών.
«Θα πρέπει να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές αφού πρώτα πιάσουμε τα έσοδα που προσδοκούμε και πιάσουμε φοροδιαφυγή. Πρέπει να κλείσει η πληγή της φοροδιαφυγής και φοβούμαι να πω ότι τα τελευταία χρόνια η πρόοδος είναι δυσανάλογη αυτού που θα έπρεπε να έχει γίνει».