Η ύφεση πλησιάζει και τη Γερμανία

Σε ύφεση αναμένεται να περιέλθει και η Γερμανίατους επόμενους μήνες, αφού η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επηρεάζει αρνητικά τη βιομηχανική παραγωγή.

Η ύφεση πλησιάζει και τη Γερμανία
1'


Η συρρίκνωση δε θα είναι τόσο δυσμενής όσο εκείνη που καταγράφηκε πριν τρία χρόνια , όπως εκτιμά το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο ,ανέφερε το ινστιτούτο ερευνών, γνωστό και ως DIW Berlin.

Συγκεκριμένα, υφέσεις συνήθως ορίζονται ως δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

«Η κρίση της Ευρωζώνης έχει συνεχώς αυξανόμενη επίδραση στην οικονομία της Γερμανίας» δήλωσε ο Φέρντιναντ Φίχτνερ , επικεφαλής των οικονομικών στο DIW. «Συνεπώς, δεν αποκλείουμε περαιτέρω αρνητική ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2012».

Ειδικότερα, το τέταρτο τρίμηνο, η συρρίκνωση είναι πιθανό να οδηγηθεί από πτώση της βιομηχανικής παραγωγής σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς τόσο οι εγχώριες όσο και οι διεθνείς παραγγελίες μειώνονται, ανέφερε το ινστιτούτο.

Η αβεβαιότητα που συνδέεται με την κρίση χρέους «δε θα πρέπει να επηρεάσει μόνο προσωρινά τις εξαγωγές, αλλά θα μειώσει επίσης την κατανάλωση και τις επενδύσεις σε μηχανήματα», πρόσθεσε το DIW.

Οι γερμανικές εταιρείες «μπορούν να αντέξουν την προσωρινή μείωση της ζήτησης χωρίς μεγάλης κλίμακας απολύσεις», είπε ακόμη ο Φίχτνερ.

Εάν η αβεβαιότητα επιμείνει και το επόμενο έτος, η Γερμανία μπορεί να κάνει χρήση των «διαρθρωτικών πλεονεκτημάτων» της, ώστε να επωφεληθεί από την ακόμη ισχυρή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, πρόσθεσε ο ίδιος .

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή