Κάνετε πρώτη φορά φορολογική δήλωση; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όπως όλα δείχνουν, σχεδιάζει μέχρι αύριο, Παρασκευή (29/3/2019) να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet η οποία θα υποδεχθεί περισσότερες από 6,2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Αν δεν υπήρχαν οι αλλαγές με την έκδοση των διαφορετικών εκκαθαριστικών για τους συζύγους η ηλεκτρονική εφαρμογή θα είχε ήδη ανοίξει.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Δημήτρης Τσαμόπουλος, όσοι είναι 18 ετών και άνω θα πρέπει με το ΑΦΜ να βγάλουν έναν κλειδάριθμο ώστε να μπορούν να κάνουν την δήλωση ηλεκτρονικά.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως οποιοσδήποτε κλείνει τα 18 έχει υποχρέωση να κάνει φορολογική δήλωση» τόνισε. Συγκεκριμένα ο κ. Τσαμόπουλος ανέφερε: «υποχρέωση για να κάνει κάποιος φορολογική δήλωση είναι να έχει εισοδήματα, οποιοδήποτε εισόδημα και βέβαια να είναι ενήλικας. Οποιοσδήποτε έχει ένα τεκμήριο, σπίτι, αυτοκίνητο, σκάφος κλπ είναι υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση. Επίσης όποιος έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, έστω και ένα ευρώ».
«Καλό επίσης όσοι κλείνουν τα 18 να κάνουν μια πρώτη φορολογική δήλωση και στην συνέχεια να κρίνουν αν θα είναι υπόχρεοι να κάνουν φορολογική δήλωση καθώς πρέπει να υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις ακόμα και αν είναι μηδενικές, γιατί έτσι μπορούν να λάβουν εκκαθαριστικό, αν για κάποιο λόγο το χρειαστούν», προσθέτει με νόημα ο αντιπρόεδρος της ΠΟΦΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Παράλληλα, η τράπεζα μπορεί να ζητήσει από έναν φορολογούμενοι εκκαθαριστικό και έτσι καλό είναι να υπάρχει και για αυτό ακόμα και όσοι έχουν μηδενικό εισόδημα καλό είναι να κάνουν φορολογική δήλωση. Υπάρχει βέβαια διάταξη που λέει ότι αυτοί οι οποίοι δεν υποχρεούνται να κάνουν φορολογική δήλωση με μια υπεύθυνη δήλωση μπορούν να πάνε να την σφραγίσουν και μετά να την δεχτεί η τράπεζα ή όποιος άλλος ζητήσει εκκαθαριστικό».
«Η «παγίδα» που πρέπει να προσέξουν είναι οι τόκοι των καταθέσεων
Αυτό γιατί οι τόκοι μοιράζονται. Αν λοιπόν ένας γονιός έχει ένα βιβλιάριο καταθέσεων και έχει το παιδί του μέσα συνδικαιούχο και το παιδί πάει να κάνει φορολογική δήλωση θα του έρθουν οι φόροι για τους τόκους που του αναλογούν.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέξει να μην τους γράψει, γιατί αν τους γράψει (στο παιδί) ενεργοποιούνται τα τεκμήρια» μας είπε χαρακτηριστικά και μας έδωσε ένα παράδειγμα: «Είμαι εγώ με το παιδί μου και σε ένα λογαριασμό που έχω, βάζω και το παιδί μου συνδικαιούχο.
Το παιδί μου δεν έχει εισοδήματα. Το βάζω όμως στο βιβλιάριο σαν δεύτερο όνομα. Η τράπεζα στέλνει βεβαίωση και στους δύο γιατί δεν ξεχωρίζει σε ποιον είναι οι τόκοι. Σε εκείνη την περίπτωση θα πρέπει να μην βάλουν σε ανήλικα παιδιά κανένα ποσό τόκων γιατί ακόμα και ένα λεπτό του ευρώ να βάλουν, ενεργοποιείται η διάταξη με τα τεκμήρια.
Οι τόκοι είναι εισοδήματα που παίρνει ο γονέας αλλά η τράπεζα στέλνει χαρτί σε όλους του συνδικαιούχους. Από εκεί και πέρα ο κάθε συνδικαιούχος κρίνει από τις καταθέσεις στην τράπεζα ποιου είναι αυτά τα λεφτά, οπότε επιμερίζει και τους τόκους ανάλογα.
Ένα παιδί λοιπόν που δεν έχει δουλέψει καθόλου, αλλά απλά έτυχε να είναι συνδικαιούχος σε ένα λογαριασμό θα βάλει ότι σε αυτόν δεν ανήκει κανένα ποσό τόκων».
Διαβάστε επίσης:
«Εξοικονομώ κατ' Οίκον»: Έρχεται νέα επιδότηση - Δείτε ποιους αφορά
Επίδομα παιδιού 2019 - ΟΠΕΚΑ: Δείτε πότε πληρώνεται η α΄ δόση