Πρόοδος στις συνομιλίες με τους ιδιώτες αλλά έχει δρόμο ακόμη…

Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών και της Ελλάδας αναφέρθηκε ο επικεφαλής του IIF Τσάρλς Νταλάρα.

Όπως υποστήριξε οι ιδιώτες ομολογιούχοι και η ελληνική κυβέρνηση σημειώνουν κάποια πρόοδο στις συνομιλίες τους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να συνεχιστούν και στο νέο έτος.

"Δεν θα έλεγα ότι ήταν δραματική", είπε ο κ. Νταλάρα , ένας εκ των επικεφαλής της Επιτροπής Ιδιωτών Πιστωτών-Επενδυτών για την Ελλάδα.

Αν και αποτελεί κοινή επιθυμία και των δυο πλευρών να επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους και να εφαρμοστεί στις αρχές του 2012, οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να διαρκέσουν περισσότερο, επισήμανε ο εκπρόσωπος των τραπεζών.

Ο Νταλάρα είπε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα έδωσε νέα πνοή στις συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το ύψος των ζημιών που θα υποστούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην κρίση χρέους της ευρωζώνης εξαιτίας των επιπτώσεων που θα μπορούσαν να έχουν σε τράπεζες, οι οποίες θεωρούνται πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν.

Μια πιθανή αποτυχία στην επίτευξη εθελοντικής συμφωνίας με τους κατόχους ελληνικού χρέους θα επηρέαζε επίσης σημαντικά τις εκτιμήσεις των αγορών για το πόσο πιθανό είναι να βρεθεί μια λύση στην ευρύτερη κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη, είπε ο Hung Tran, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF.

"Εάν έχεις μια εθελοντική λύση, οι παράγοντες της αγοράς πιθανώς να αναμένουν μια πιο λογική και ομαλή διαδικασία και στις άλλες χώρες", είπε ο Tran σε δημοσιογράφους.