Η συνάντηση Κάμερον-Σαρκοζί στο Παρίσι

Στην κρίση χρέους της ευρωζώνης επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί σήμερα στο Παρίσι.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε λίγες μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου θα συζητηθεί στην ουσία το μέλλον και η δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, η συνάντηση του Παρισιού πραγματοποιήθηκε υπό το φως του γαλλογερμανικού σχεδίου για την εγκαθίδρυση «δημοσιονομικής ένωσης» στην ευρωζώνη, με αυστηρό πειθαρχικό έλεγχο και κυρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε ότι χρειάζεται μια νέα συνθήκη η οποία θα θέτει σε δημοσιονομική πειθαρχία τις χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αντίτεινε πως μπορούν να παρθούν μέτρα στήριξης του ευρώ και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας στις πιο αδύναμες οικονομίες, χωρίς αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την αναδιοργάνωση στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, για την οποία προβλέπεται στενότερη συνεργασία των 17. Κάτι τέτοιο θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα τη μείωση της επιρροής του Λονδίνου εν γένει στην Ένωση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιδιώκει να διερευνήσει τι μπορεί να λάβει η Βρετανία ως αντάλλαγμα για τη στήριξη ενός τέτοιου σχεδίου.

Τη Δευτέρα αναμένεται συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ κατά την οποία θα οριστικοποιηθεί το γαλλογερμανικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσουν στην προσεχή Σύνοδο.