Φορολογικές δηλώσεις 2019: Αυτές είναι οι μεγάλες παγίδες - Τι πρέπει να προσέξετε

Άνοιξε το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Αυτές είναι οι μεγάλες παγίδες - Τι πρέπει να προσέξετε
5'

Η εφαρμογή άνοιξε φέτος πολύ νωρίτερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια δίνοντας έτσι επαρκή χρόνο στους φορολογούμενους και τους φοροτεχνικούς προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς.

Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης έχει «παγίδες» τις οποίες οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν ώστε να αποφύγουν «τσουχτερά» πρόστιμα.

Ήδη από την περασμένη Πέμπτη έως και το Σάββατο είχαν υποβάλλει την φορολογική δήλωσή τους 4.500 φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν μηδενικά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα και η συμπλήρωση της δηλώσεων ήταν εξαιρετικά απλή, προκειμένου να κατοχυρώσουν και δικαίωμα στη λήψη επιδομάτων ή έγκαιρη επιστροφή φόρων.

Την ευκαιρία για σημαντική μείωση φόρου κινδυνεύουν να χάσουν όσοι δεν φροντίσουν να «χτίσουν» το αφορολόγητο, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και με «πλαστικό» χρήμα.

Πρόκειται για τον κωδικό 049-050 στον πίνακα 7 του εντύπου Ε1«Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», όπου δηλώνονται όλες οι πληρωμές που έγιναν με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκπτωση φόρου που μπορεί να επιτευχθεί κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545.

Για να επιτευχθεί η έκπτωση φόρου οι φορολογούμενοι πρέπει να καταχωρίσουν τα εξής:

  • Tο 10% των δαπανών με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικές συναλλαγές, για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • Tο 15% των ως άνω δαπανών για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ
  • Tο 20% των ίδιων δαπανών για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ.

Προσοχή: Όσοι φορολογούμενοι δεν καλύψουν το απαιτούμενο ποσό, τότε στον τελικό φόρο εισοδήματος θα προστεθεί το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά , με πολλαπλασιαστή 22%(!)

Από το χτίσιμο του αφορολόγητου εξαιρούνται οι εξής:

-Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι

-Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

-Οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών

- Τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω

-Τα άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση

-Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία

-Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό

-Οι κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων, όχι σε τουριστικές περιοχές

-Όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος για το κομμάτι του τεκμαρτού

-Οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι

Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων εξαιρούνται οι εξής:

-Οι στρατιωτικοί και οι υπάλληλοι του υπ. Εξωτερικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή

-Οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας

-Οι φυλακισμένοι

-Οι διαμένοντες σε ψυχιατρικό κατάστημα

-Οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν εισόδημα από σύνταξη ή μισθό στην Ελλάδα και βάσει Συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με το κράτος όπου είναι φορολογικοί κάτοικοι θα πρέπει να δηλώνουν το εισόδημα και στην Ελλάδα.

«Βροχή» επιστροφών και επιδομάτων μέχρι τις ευρωεκλογές ενώ από το επόμενο εξάμηνο με το χέρι βαθιά στην τσέπη

Όσοι φορολογούμενοι σπεύσουν πρώτοι να υποβάλουν δηλώσεις ξέροντας ότι δικαιούνται να τους επιστραφούν παραπανίσιοι φόροι που πλήρωσαν προκαταβολικά το 2017 και το 2018, θα λάβουν τις επιστροφές φόρου το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες από την ΑΑΔΕ.

Ακόμα και όσοι έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά και δεν δικαιούνται επιστροφής φόρου, θα σπεύσουν άμεσα να υποβάλουν δηλώσεις για να μη χάσουν αναδρομικά επιδόματα στέγασης (από Ιανουάριο έως Μάρτιο 2019) ή να ξεκινήσουν να λαμβάνουν το ΚΕΑ ή άλλα προνοιακά επιδόματα .

Ωστόσο από τον Ιούλιο ξεκινούν τα δύσκολα καθώς όσοι φορολογούμενοι θα δουν χρεωστικά σημειώματα θα πληρώσουν πιο «φουσκωμένα» από ποτέ τα εκκαθαριστικά φόρου και αυτό γιατί φέτος για πρώτη φορά γίνεται ξεχωριστά η εκκαθάριση των κοινών δηλώσεων που υποβάλλουν οι σύζυγοι.

Περίπου 5 εκατομμύρια έγγαμα ζευγάρια θα εισπράξουν άμεσα «ζεστό χρήμα» από τις επιστροφές φόρων που τυχόν δικαιούνται, γιατί δεν θα συμψηφιστούν με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά του συζύγου.

Αντίθετα, στο β΄εξάμηνο του 2019 που οι άλλοι σύζυγοι θα πληρώνουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, οι πρόσθετοι φόροι θα βγαίνουν «φουσκωμένοι» γιατί δεν θα συμψηφίζονται με τις τυχόν επιστροφές του/της συζύγου τους.

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια οι δικαιούχοι των επιστροφών πλήρωναν ή συμψήφιζαν τα ποσά που έπαιρναν με τον φόρο ΕΝΦΙΑ που πλήρωναν ως ιδιοκτήτες ακινήτων.

Φέτος όμως επειδή θα εισπράξουν τις επιστροφές στο α΄εξάμηνο (πριν αρχίσουν να εκδίδονται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ) τα νοικοκυριά θα πληρώσουν μαζεμένα στο β΄εξάμηνο φέτος τον ΕΝΦΙΑ χωρίς συμψηφισμούς αλλά και τα πιο «αλμυρά» χρεωστικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος χωρίς τις ελαφρύνσεις που έκρυβαν οι συμψηφισμοί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αναλυτικά, από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν μαζεμένους 1 ως 2 φόρους κάθε μήνα:

  • Α΄δόση φόρου εισοδήματος και Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στις 31 Ιουλίου.
  • Α΄δόση ΕΝΦΙΑ στις 31 Αυγούστου
  • Β’ δόση φόρου εισοδήματος και Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, αλλά και Β’ δόση ΕΝΦΙΑ στις 30 Σεπτεμβρίου.
  • Γ΄Δόση ΕΝΦΙΑ στις 31 Οκτωβρίου
  • Γ΄ δόση φόρου εισοδήματος και Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, αλλά και Δ’ δόση ΕΝΦΙΑ στις 30 Νοεμβρίου.
  • Δ’ δόση ΕΝΦΙΑ και Τέλη Κυκλοφορίας στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Προσοχή: Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν μπορέσουν να εκπληρώσουν τις τρέχουσες πληρωμές του β΄εξαμήνου, τότε κινδυνεύουν να βγουν εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών για τα παλαιά χρέη τους.

Βήμα – βήμα η υποβολή της δήλωσης:

- Είσοδος με κωδικούς Taxisnet

- Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.

- Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).

- Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.

- Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.

- Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

- Υποβάλω τη δήλωση.

- Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Διαβάστε επίσης: Ρύθμιση 120 δόσεων - Έχετε χρέη; Δείτε αν δικαιούστε «κούρεμα» έως 100% στις προσαυξήσεις

Τα πρώτα στοιχεία: Τι καιρό θα κάνει το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή