Χριστίνα Γλυκού στο Newsbomb.gr: Tα «ψιλά» γράμματα του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Η δικηγόρος Χριστίνα Γλυκού μίλησε στο Newsbomb.gr για τις αλλαγές του νέου νόμου.
Η κυρία Γλυκού μας αναφέρει τις αυστηρές προϋποθέσεις για να κριθεί επιλέξιμος ο οφειλέτης και να προστατεύσει το ακίνητο του (μόνο την πρώτη κατοικία και όχι τυχόν λοιπή περιουσία):
- Υπόλοιπο δανείου ανά πιστωτή μέχρι 130.000 ευρώ (στα επιχειρηματικά μόλις 100.000 ευρώ)
- Συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτηρια (12.500 ευρώ ο άγαμος, 21.000 το ζευγάρι κλπ)
- Αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 250.000 ευρώ και 175.000 για επιχειρηματικά
- Λοιπή περιουσία αυτού, συζύγου και εξαρτώμενων μελών μέχρι 80.000 ευρώ -καταθέσεις μέχρι 15.000ευρώ - 3μηνη τουλάχιστον καθυστέρηση μέχρι 31/12/2018.
Σύμφωνα μ ετην κυρία Γλυκού έντονο προβληματισμό δημιουργεί αφενός η παράγραφος 8 του άρθρου 77 (επιβολή προστίμου του άρθρου 205 ύψους 1500 - 5000 ευρώ από το δικαστηριο αν ο οφειλέτης δεν κριθεί επιλεξιμος), αλλά και το άρθρο 80 (αθέτηση της ρύθμισης - δυνατότητα θιγομενου πιστωτή να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση σε 30 ημέρες από την επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση, κατά παρέκκλιση των οσων προβλέπονται στο άρθρο 926 κπολδ)
«Οι ανωτέρω διατάξεις επί της ουσίας εμφανίζουν τιμωρητικο χαρακτήρα (ιδίως η δεύτερη), γεννούν δε φοβους για απελευθέρωση πλειστηριασμών (και) της πρώτης κατοικίας» τόνισε η κυρία Γλυκού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
«Όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερως αυστηρά κριτήρια υπαγωγής στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης για προστασία της πρώτης κατοικίας, αφήνουν πάνω από το 80% των οφειλετών (και δεν αναφέρομαι στους στρατηγικούς κακοπληρωτες που ορθά μένουν εκτός) νομικά απροστάτευτους.. » συμπλήρωσε.
Επιδότηση δανείου
Η επιδότηση ξεκινά από το 20% της δόσης και όχι χαμηλότερα, όπως ζητούσαν οι ξένοι τεχνοκράτες. Ωστόσο το σύστημα θα επανεξεταστεί στο τέλος της χρονιάς, όταν θα υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία για το πόσοι μπήκαν κάτω από την «ομπρέλα» και πόσα έχουν λαμβάνειν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς οι Ευρωπαίοι αμφισβητούν ότι το κόστος είναι 150 εκατ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ από το 2020), και επιπλέον φοβούνται ότι οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι.
«Η ελληνική πλευρά υποχώρησε τελικά στις πιέσεις των Θεσμών, που απέρριψαν το σχέδιο για επιδότηση του 100% όσων υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γλυκού.
Αξίζει να σημειωθεί πως στον εισαγγελέα θα οδηγούνται όσοι οφειλέτες τυχόν δηλώσουν ψευδή στοιχεία ή αποκρύψουν εισοδήματα, προκειμένου να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.
Τέλος σύμφωνα με την κυρία Γλυκού με το νέο Νόμο (Ν.4605/2019) θα τεθούν εκτός προστασίας 8 στους 10 δανειολήπτες και όχι μόνο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά και όσοι δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω κρίσης.
Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία Χαλάνδρι: Το σημείωμα του παιδοκτόνου - Γι' αυτό σκότωσε το παιδί του κι αυτοκτόνησε
Νέο μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ: Δείτε ΕΔΩ τα κριτήρια και τους δικαιούχους