Τσακαλώτος: Σύντομα στον ESM το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις επαφές του στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως οι συναντήσεις που είχε τόσο με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν έγιναν σε πολύ καλό κλίμα.
Για το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου εμφανίστηκε ευχαριστημένη, καθώς «θέλει να αποπληρωθεί» το Ταμείο και ανάφερε πως το ΔΝΤ θεωρεί πως το αίτημα της Ελλάδος για πρόωρη αποπληρωμή είναι δίκαιο.
Αν και ερωτήθηκε για τις χώρες που δεν καλοβλέπουν την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, π.χ. όπως η Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλησε να κάνει συγκεκριμένες αναφορές και στάθηκε στο γεγονός πως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της εν λόγω εξέλιξης.
Στη βάση αυτή ο υπουργός ανέφερε πως από τη στιγμή που υποβληθεί το σχετικό αίτημα προς τον ESM, θα γίνει ενημέρωση του Eurogroup και ύστερα θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που πρέπει. Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για όλα τα βήματα της διαδικασίας, ωστόσο σημείωσε πως στόχος είναι να γίνει ότι συνέβη στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
«Το αίτημα θα υποβληθεί σύντομα στον ESM», ανέφερε σχετικά.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως το ΔΝΤ έδειξε ενδιαφέρον κυρίως για δύο ζητήματα. Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και για την μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, ήτοι την ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Λύσεις για «κόκκινα» δάνεια
Στη βάση αυτή απεκάλυψε πως στη συνάντηση με τον Πόουλ Τόμσεν αποφασίστηκε να καταρτιστεί μια μελέτη για το πώς και σε ποιο βαθμό μπορεί να αποδώσουν οι εξεταζόμενες λύσεις για τη μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, η εν λόγω μελέτη θα εστιάσει στις πρόσφατες αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη, στο εγγυοδοτικό σχήμα (Asset Protection Scheme) που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση, στο σχέδιο που εξετάζει η Eurobank για τα δικά της μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στο σημείο αυτό ανέφερε πως η Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών ανάλυση του οίκου Rothschild, η οποία υποστηρίζει πως το σχέδιο της ΤτΕ είναι συμβατό με τη λύση που εξετάζει η κυβέρνηση για το Asset Protection Scheme.
Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με τη μείωση του αφορολογήτου ο υπουργός Οικονομικών είπε πως, όπως και στην περυσινή Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ το 2018 είχε πει πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, το ίδιο υποστηρίζει και εφέτος για τη μείωση του αφορολόγητου.
Αν και ερωτήθηκε για το εάν το ζήτημα της μη μείωσης του αφορολογήτου ορίου θα τεθεί στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα στις 6,7 και 8 Μάιου, αλλά και για το εάν θα υπάρξει σχετική πρόνοια για τη μη μείωση του αφορολογήτου στο νέο Μεσοπρόθεσμο 2020- 2023, ο υπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του.
«Δεν είναι της ώρας. Όταν έρθει η ώρα του θα ασχοληθούμε με αυτό», ανέφερε, δίχως να δώσει ένα στίγμα για το εάν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει προεκλογικά τη μη μείωση του αφορολογήτου.
Παραλλήλως, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης για τη λήψη των 973 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από τα ομόλογα SMP’s και ANFA’s και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Τέλος, ερωτηθείς για το εάν βολιδοσκοπήθηκε για να αναλάβει ρόλο Ευρωπαίου Επιτρόπου διάψευσε τις σχετικές πληροφορίες, ωστόσο είπε πως «έγινε μια συζήτηση για το ευρωψηφοδέλτιο», χωρίς να υπεισέρθει σε λεπτομέρειες.
Διαβάστε επίσης:
Τρόμος στην Αθήνα για το διαφαινόμενο «διαζύγιο» ΗΠΑ - Τουρκίας
Νεκρή 34χρονη παρουσιάστρια - Θρίλερ με τα αίτια θανάτου της (pics)