Κόκκινα δάνεια: «Κούρεμα» έως και 90% σε κόκκινους δανειολήπτες - Ποιους αφορά
Γενναίο «κούρεμα» που φτάνει στο 90%, προσφέρουν τα funds στους δανειολήπτες κόκκινων δανείων που έχουν περάσει στη διαχείρισή τους από τις συστημικές τράπεζες. Το «κούρεμα» αυτό προτείνεται σε περιπτώσεις δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, καθώς τα funds τα έχουν αποκτήσει σε πολύ χαμηλή τιμή, της τάξεως των 4 με 5 σεντς στα 100, ενώ άλλη τόση είναι συνήθως η απαίτησή τους.
Το δύσκολο βέβαια είναι να βρεθούν οι δανειολήπτες που έχουν οφειλές από πιστωτικές κάρτες και μικρά καταναλωτικά δάνεια, αφού συνήθως είναι άφαντοι. Για τον εντοπισμό τους συνεργάζονται με εισπρακτικές εταιρείες ώστε να έρθουν σε συμφωνία μαζί τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, μέχρι σήμερα οι πωλήσεις αφορούν σε καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ή χωρίς εξασφαλίσεις. Μέσα στο τρέχον έτος, όμως, θα ξεκινήσουν και οι πωλήσεις στεγαστικών δανείων με τα «κουρέματα» να είναι πολύ χαμηλότερα.
Οι προσφορές των funds ειδικά στα καταναλωτικά είναι άκρως δελεαστικές και διαμορφώνονται στο 80%- 90% καθώς τα έχουν αποκτήσει σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. «Τα funds έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεγάλο κούρεμα της οφειλής» λέει στο Έθνος, υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και εξηγεί: «έχουν αγοράσει φθηνά, δεν βιάζονται να εισπράξουν, δεν πιέζονται από τους επόπτες, όπως συμβαίνει με τις τράπεζες, να ξεφορτωθούν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια όταν κουρεύουν, δεν «καίνε» τις προβλέψεις».
Σε ό, τι αφορά επιχειρηματικές οφειλές, τα funds καλούν τους επιχειρηματίες για να βρουν λύση. Συνήθως το fund ζητά να του εκχωρήσει ο οφειλέτης τις εγγυήσεις του δανείου, δηλ. το υποθηκευμένο ακίνητο ή να βρεθεί από κοινού- ή κατά μόνας- αγοραστής. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το fund βγάζει σε πλειστηριασμό τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης ή προχωρά μέσω διαγωνισμού στην πώλησή τους.
Κόκκινα δάνεια: Επιδότηση 20-50% στη δόση πρώτης κατοικίας - Ποιοι οι δικαιούχοι
Από 20% έως 50% θα είναι η συνεισφορά του Δημοσίου στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Στο 30% διαμορφώνεται η επιδότηση για τις περιπτώσεις οφειλετών με επιχειρηματικά δάνεια.
Η συνεισφορά του Δημοσίου θα καταβάλλεται, μηνιαίως, σε ειδικούς δεσμευμένους και ακατάσχετους λογαριασμούς, με δικαιούχους τους οφειλέτες που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», για αυτό τον σκοπό δεσμεύεται και θα διατεθεί κονδύλι ύψους 150 εκατ. ευρώ για το 2019. Το ακριβές ποσοστό επιδότησης που θα λάβει ο εκάστοτε οφειλέτης εξαρτάται από τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού του (π.χ. μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα μέλη) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.
Η καταβολή της συνεισφοράς του Δημοσίου περιλαμβάνει τα εξής δύο βασικά στάδια:
Στάδιο 1ο: Υποβολή αίτησης
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης αιτηθεί συναινετική ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας κύριας κατοικίας, θα του αποστέλλεται η πρόταση των πιστωτών που θα καλείται να αποδεχθεί, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται και για το ποσοστό της επιδότησης που του αναλογεί.
Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας κύριας κατοικίας αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 30 Απριλίου. Θα τηρείται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Με την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τον οφειλέτη, η ΕΓΔΙΧ θα εγκρίνει εντός 15 ημερολογιακών ημερών το ποσό της συνεισφοράς Δημοσίου και θα προωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας κύριας κατοικίας την εγκεκριμένη αίτηση την έτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα, αυτή της ΗΔΙΚΑ, η οποία τηρεί μητρώο δικαιούχων συνεισφοράς Δημοσίου.
Στάδιο 2ο: Επεξεργασία αίτησης και πληρωμή
Είτε η αίτηση προέρχεται από εξωδικαστική είτε από δικαστική απόφαση, η ΗΔΙΚΑ θα την προωθεί στην αρμόδια Οικονομική Διεύθυνση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με ταυτόχρονη ενημέρωση των συστημάτων αυτού, η οποία θα προβαίνει στην πληρωμή των ποσών στους ορισθέντες λογαριασμούς με διακριτό κωδικό πίστωσης.
Η καταβολή της συνεισφοράς Δημοσίου θα πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση, δηλαδή θα πιστώνεται στον ειδικό λογαριασμό του οφειλέτη από την 1η έως την 15η ημερολογιακή ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα της έγκρισης από την ΕΓΔΙΧ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η καθυστέρηση του Δημοσίου να καταβάλλει την εγκριθείσα συνεισφορά μπορεί ακόμη και να… πετάξει τον οφειλέτη εκτός πλαισίου προστασίας, εφόσον το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση υπερβαίνει αθροιστικά την αξία εννέα μηνιαίων δόσεων συνεισφοράς και ο πιστωτής έχει ενημερώσει τον οφειλέτη ως προς την υπερημερία του Δημοσίου το αργότερο έως τον έκτο μήνα υπερημερίας.
Διαβάστε επίσης:
Νυχτερινό τιμολόγιο ΔΕΗ: Πότε ξεκινά το θερινό ωράριο 2019 - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης: Πότε θα δοθεί στους δικαιούχους