Μόντι: Η Ιταλία ήταν στα βήματα της Ελλάδας

Το αναλυτικό περιεχόμενο των μέτρων λιτότητας που υιοθέτησε η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε ο Μάριο Μόντι σε τηλεοπτική εκπομπή, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ελλάδας για να τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και στη γείτονα χώρα.

Μόντι: Η Ιταλία ήταν στα βήματα της Ελλάδας
1'

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε σοβαρός κίνδυνος να σταματήσει η καταβολή των συντάξεων και των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους. «Η Ελλάδα μας δείχνει, πρακτικά, το τι θα συνέβαινε αν δεν εγκρίναμε τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο Μόντι. «Αν ανατρέξει κανείς στην πρόσφατη πορεία του σπρεντ, θα δει ότι η Ιταλία ακολουθούσε την Ελλάδα με τρεις μήνες διαφορά», προσέθεσε.

Ωστόσο, τόνισε ότι η Ιταλία, ως πιο ισχυρή, θα έφερε μεγαλύτερη ευθύνη από την Ελλάδα σε μια πιθανή μη έγκριση των έκτακτων μέτρων.

Όσον αφορά στα μέτρα, ο Μάριο Μόντι δήλωσε: «Δεν θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, διότι δεν είναι μια λέξη της μόδας την περίοδο αυτή, αλλά θα περιορισθεί η φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα προλάβουν, με μόνιμα συμβόλαια, νέους και γυναίκες».

Για τις αγορές είπε ότι είναι σαν «άγρια θηρία, χρήσιμα αλλά χωρίς την αναγκαία αίσθηση ισορροπίας. Επί εννέα χρόνια είχαν αποκοιμηθεί και τώρα που ξύπνησαν, είναι ταραγμένα θηρία».

Σύμφωνα με σχολιαστές πάντως, «το μεγάλο μέρος των μέτρων, βασίζεται στις εισπράξεις φόρων στα ακίνητα και από το πάγωμα των συντάξεων, ενώ δεν υπήρξε, ακόμη, μια ουσιαστική παρέμβαση επί των εξόδων του δημοσίου, και σε ότι αφορά, ιδίως, τους μηχανισμούς που συνδέονται με την πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση, με μόνη εξαίρεση την αποδυνάμωση των περιφερειακών συμβουλίων».

Τα ιταλικά συνδικάτα συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στη δέσμη μέτρων, με την προκήρυξη ενιαίας, τρίωρης στάσης εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή