Ενεργός ο ρόλος της ΕΚΤ στο σχέδιο για την ευρωζώνη

Συζήτησαν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα σχέδια για στενότερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση της ευρωζώνης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.


«Αυτό που αναζητά ο Ντράγκι είναι μια ρητή δέσμευση, που να είναι οριστική, για να οδηγηθούν οι χώρες-μέλη προς μια δημοσιονομική ένωση», είπε σήμερα ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να ενισχύσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης με την προϋπόθεση ότι οι πολιτικοί στην ευρωζώνη παρουσιάσουν μια «δημοσιονομική δέσμη μέτρων» στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης επεσήμαναν ότι η Γερμανία και η Γαλλία αντιτίθενται ακόμα στην ιδέα της κοινής έκδοσης ομολόγων, ωστόσο η έκθεση του Ρομπάι παρέχει την ελπίδα ότι θα μπορούσε να εξεταστεί.

Να σημειωθεί πως το Παρίσι και το Βερολίνο δε συμφωνούν σχετικά με την άρση του ορίου των κεφαλαίων ύψους 500 δισ. ευρώ για τα δυο ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης (το EFSF και το ESM), ιδέα η οποία αναφέρεται στην έκθεση του Ρομπάι, όπως επιβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι.