ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δημήτρης Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr: Τα ακίνητα πρέπει να «γεννούν» χρήματα

Ισχυρό παραμένει το κίνημα «Δεν κληρονομώ», με τις αιτήσεις αποποιήσεων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία της χώρας να σχηματίζουν βουνό.

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιών, εξαιτίας των χρεών που μπορεί να έχει ο κληροδότης αλλά και των υψηλών φόρων των ακινήτων.

Για τις αποποιήσεις κληρονομιών μίλησε στο Newsbomb.gr ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Ο βασικός λόγος που κάποιος κληρονόμος αποποιείται μια κληρονομιά είναι τα χρέη. Όταν δηλαδή κάποιος ναι μεν αποκτά ένα ακίνητο, την ίδια στιγμή όμως καλείται να αποπληρώσει το σύνολο των χρεών του κληρονομούμενου.

«Κατά το παρελθόν ήταν λίγες οι κληρονομιές που είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη αφού οι περισσότεροι ακόμα και αν αποδέχονταν μια κληρονομιά με χρέη αυτά συνήθως πληρώνονταν κανονικά μέχρι και τη τελευταία στιγμή πριν το θάνατο του κληρονομούμενου και σε κάθε περίπτωση η εμπορική αξία των ακινήτων συνήθως ήταν μεγαλύτερη από τα χρέη και άμεσα ρευστοποιήσιμη, εφόσον το επιθυμούσε ο κληρονόμος, αφού η αγορά ακινήτων επέτρεπε την γρήγορη και ικανοποιητική πώληση τους» είπε ο κ. Αναστασόπουλος.

Επομένως, «ακόμα και αν δεν μπορούσε να τα αποπληρώσει ήλπιζε πως αν πουλούσε το ακίνητο θα έμενε κάτι και για αυτόν» συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Την ίδια στιγμή δεν υπήρχαν τόσο υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις που αφορούσαν την κυριότητα των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η δε μίσθωση ή πώληση τους μπορούσε να γίνει με σχετική ευκολία.

Πρακτικά δηλαδή, «ο ιδιοκτήτης έχοντας στην κυριότητα του ένα ακίνητο ήταν σαν να έχει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο μπορούσε να εκμεταλλευτεί άμεσα» ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος.

Τα δάνεια μπορούσαν να αποπληρωθούν αφού είχε υψηλότερο ατομικό εισόδημα από την εργασία ή τη σύνταξή του, αλλά ακόμα και αν επέλεγε να το έχει «κλειστό» δηλαδή ανεκμετάλλευτο, οι συνθήκες του το επέτρεπαν αφού δεν είχε απωλέσει το εισόδημα του, συνήθως δεν είχε ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά ούτε και τόσο μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που αφορούν τα ακίνητα.

Σήμερα, φαίνεται ότι κάποιος για να μπορέσει να διατηρήσει την ακίνητη περιουσία του, πόσο δε μάλλον να αποδεχτεί μια κληρονομιά με χρέη, πρέπει τουλάχιστον τα ακίνητα που έχει στη κυριότητα του να αποδίδουν ένα ελάχιστο εισόδημα.

«Δεν νοείται να έχει κάποιος χρέη στη τράπεζα ή να πληρώνει ένα υπέρογκο ΕΝΦΙΑ λόγω υψηλής αντικειμενικής αξίας και να έχει ανεκμετάλλευτο ένα ακίνητο γιατί αυτό αυτομάτως θα τον οδηγήσει σε αδυναμία, εάν δεν έχει άλλους πόρους, να πληρώσει χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να σωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο και μελλοντικά να χάσει τη περιουσία του» υποστήριξε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο «Ένα άλλο σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι όταν αρχίσουν να γίνονται ληξιπρόθεσμες οι οφειλές αυτές επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας και έξοδα τα οποία στο τέλος θα γιγαντώσουν την οφειλή και θα είναι πολύ δύσκολο να ρυθμιστούν και σε κάποιες περιπτώσεις και ασύμφορο εάν αυτές ξεπεράσουν την εμπορική αξία του ακινήτου».

«Ενώ κατά το παρελθόν η ιδιοκτησία ήταν προνόμιο και ο πιο ασφαλής και αποδοτικός τρόπος κάποιος να επενδύσει τα χρήματά του αυτό σήμερα δεν αρκεί. Η κυριότητα ενός ακινήτου, πέραν της κύριας κατοικίας, η οποία και σήμερα σαν ιδιοκατοίκηση συμφέρει και έχει λογική, είναι μια επένδυση που αποδίδει μόνο μέσω της εκμετάλλευσης (ενοικίαση, πώληση)» ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος.

«Οι εποχές που έζησαν οι παππούδες μας και οι γονείς μας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και σήμερα κάποιος που έχει ιδιοκτησία στο όνομά του καλείται να παίξει έναν πιο σύνθετο ρόλο» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασόπουλος.

Την ίδια στιγμή, εκτός από ιδιοκτήτης, πρέπει να γίνει και ένας καλός διαχειριστής της περιουσίας του και να αντιληφθεί τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και τις επενδυτικές προοπτικές που προσφέρει η αγορά ακινήτων η οποία φαίνεται σιγά σιγά να ανακάμπτει. Παράλληλα, πρέπει να κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργούν οι ρυθμίσεις και τα τραπεζικά προϊόντα και να επιλέξει έναν τρόπο ρύθμισης που θα είναι βιώσιμος και οριστικός και θα εξυπηρετεί την στρατηγική που έχει επιλέξει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

«Κάθε ρύθμιση είναι σαν νέα αγορά του ακινήτου» διευκρινίζει ο κ. Αναστασόπουλος.

Τέλος σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλος ο κληρονόμος «θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει το ακίνητο και αν αξίζει να πληρώσει το ποσό που του ζητάει η Τράπεζα για τη διάσωσή του. Επίσης θα πρέπει να λάβει υπόψιν την ηλικία του και κατά πόσο οι δικοί του κληρονόμοι στο μέλλον θα θέλουν να αποδεχτούν ένα τέτοιο δάνειο» κατέληξε.

Αποποίηση κληρονομιάς

Οι κληρονόμοι θα πρέπει να αποποιηθούν μια κληρονομιά μέσα σε τέσσερις μήνες. Όταν παρέλθει το τετράμηνο, η κληρονομία θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.

Σε περίπτωση που υπάρχει διαθήκη ο χρόνος αρχίζει να μετρά μετά τη δημοσίευση της διαθήκης. Δικαίωμα αποποίησης έχει κάθε κληρονόμος, είτε εκ διαθήκης είτε εξ αδιαθέτου. Μόνο το Δημόσιο δεν μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά.

Δικαίωμα να αποποιηθούν πρώτα μια κληρονομιά έχουν τα τέκνα του θανόντος και ο/η σύζυγος και μετά τα εγγόνια του. Στη συνέχεια πρέπει να μην κάνουν δεκτή την κληρονομιά τα αδέλφια του θανόντος, τα παιδιά και τα εγγόνια των αδελφών, τα ανίψια, τα παιδιά και τα εγγόνια των ανιψιών, οι θείοι ακόμη και τα ξαδέλφια του θανόντος.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά συνταξιούχων: Δείτε πόσα χρήματα θα πάρετε - Τα ποσά ανά Tαμεία

Συντάξεις Ιουλίου 2019: Δείτε ΕΔΩ τις ημερομηνίες πληρωμής για ΟΛΑ τα Ταμεία

Σχετικές ειδήσεις