ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δημήτρης Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr: H ρύθμιση των 120 δόσεων βγάζει εκτός τους μεγαλοοφειλέτες

Μία επιχείρηση η οποία έχει οφειλές προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες μπορεί να υποβάλλει αίτηση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (ν. 4469/2017) βάσει του οποίου, εκτός άλλων, η επιχείρηση πρέπει να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη.

Προκειμένου μια επιχείρηση να υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό (ν. 4469/2017) πρέπει, εκτός από τη κερδοφορία και τις τυπικές προϋποθέσεις, να αποδείξει ότι είναι σε θέση να αποπληρώσει τη προτεινόμενη ρύθμιση αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών προς Τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές.

Στο Newsbomb.gr για τον εξωδικαστικό μηχανισμό μίλησε ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος

«Η παραπάνω διαδικασία είναι αρκετά απαιτητική και δύσκολη και προκειμένου οι επιχειρήσεις που έχουν μικρές οφειλές να μπορούν να τις ρυθμίζουν χωρίς τις δύσκολες προϋποθέσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού δόθηκε η δυνατότητα στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων (ν. 4611/2019) να μπορούν να τις ρυθμίζουν με λιγότερες μηνιαίες δόσεις» είπε ο κ. Αναστασόπουλος.

Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων (ν. 4611/2019) φαίνεται πως μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο για μικρές οφειλές καθώς όπως εξήγησε ο κ. Αναστασόπουλος «ο αριθμός των δόσεων για τις επιχειρήσεις ανέρχεται σε 24 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τις 36».

Ειδικότερα, προβλέπεται ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις και κατ΄ εξαίρεση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία ή φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο «δεδομένου του γεγονότος ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων (ν. 4611/2019) προβλέπει μόνο 36 δόσεις για τις επιχειρήσεις αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσες επιχειρήσεις έχουν μεγάλες οφειλές υποχρεωτικά θα πρέπει να επιχειρήσουν να τις ρυθμίσουν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού (ν. 4469/2017)».

«Φαίνεται πως η ρύθμιση των 120 δόσεων ψηφίστηκε κυρίως για τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν εμπορική ιδιότητα όπως μισθωτοί, συνταξιούχοι κλπ, οι οποίοι μπορούν να λάβουν ως μέγιστο αριθμό δόσεων τις 120, οι δε επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές προς το Δημόσιο μόνο όταν αυτές μπορούν να αποπληρωθούν σε 24 μήνες (σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε 36 μήνες)» συμπλήρωσε.

Ο κ. Αναστασόπουλος διευκρίνισε πότε χάνεται η ρύθμιση

Αν τελικά μια επιχείρηση επιλέξει να ρυθμίσει τις οφειλές της προς την εφορία με τις 24 ή 36 δόσεις αντίστοιχα του (ν. 4611/2019) τότε θα πρέπει να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του προς τη Φορολογική αρχή.

Ειδικότερα η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, εάν ο οφειλέτης:

  • δεν καταβάλλει δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο (2) τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,
  • δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ΄ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει πριν την υπαγωγή σε αυτή,
  • δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους ή εντός διμήνου από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος, εφόσον η προθεσμία καταβολής τους έχει παρέλθει πριν την υπαγωγή σε αυτή.
  • υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις των περιπτώσεων ί, ιά, ιβ΄, ιέ ή ιστ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 54 ή της παραγράφου 1 του άρθρου 58Α του ν. 4174/2013 καθ΄ υποτροπή. Ως υποτροπή νοείται η διαπίστωση με την έκδοση πράξης υποβολής προστίμου εκ νέου διάπραξης οποιασδήποτε παράβασης εκ των ως άνω αναφερομένων από την ένταξη του φορολογούμενου στη ρύθμιση και εφεξής.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά 10 μηνών στους συνταξιούχους: Δείτε πόσα πρέπει να πάρετε

Ακατάσχετος λογαριασμός: Αυξάνεται το όριο - Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες λογαριασμοί

Σχετικές ειδήσεις