Αποκλεισμένες 4 στις 10 εταιρίες από το τραπεζικό χρήμα

Σχεδόν τέσσερις στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις, σήμερα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ακόμα και στο να πλησιάσει τα τραπεζικά γκισέ και να αντλήσει οποιαδήποτε ρευστότητα από εκεί.

Αποκλεισμένες 4 στις 10 εταιρίες από το τραπεζικό χρήμα
1'

Ουσιαστικά, δηλαδή, είναι αποκλεισμένη από το τραπεζικό χρήμα και καλείται να αντλήσει από αλλού ρευστότητα, καταφεύγοντας, μεταξύ άλλων, σε «περίεργους» ατραπούς που συνήθως την οδηγούν στην καταστροφή.

Το χειρότερο;

Η αναλογία αυτή, όσο περνάει ο καιρός, χειροτερεύει.

Και αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει η σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αν στην παραπάνω εικόνα, προστεθεί και το «κομμάτι» εκείνο το οποίο υποστηρίζει ότι σήμερα μία στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζει πλέον έντονο πρόβλημα ρευστότητας, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με το πιο δύσκολο παζλ των τελευταίων 10ετίων, για την ελληνική οικονομία και το επιχειρείν ευρύτερα.

Κι έτσι εξηγείται το γεγονός ότι επτά στις δέκα εταιρίες αναγκάζονται να καταφύγουν σε απολύσεις και μειώσεις αποδοχών, ως μέτρο αντιμετώπισης των λειτουργικών τους εξόδων, αφού δεν έχουν άλλον τρόπο για να τα καλύψουν.

Από τη στιγμή που ο τραπεζικό δανεισμός για το περίπου 40% των εταιριών είναι απαγορευτικός, με κάποιον τρόπο θα πρέπει να επιβιώσουν, πριν πέσουν σε τοκογλυφικά σχήματα, τα οποία αναβιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα.

Ως γνωστόν, αυτά τα τελευταία είχαν σχεδόν εξαφανισθεί τα τελευταία 15 χρόνια, λόγω του γεγονότος ότι το τραπεζικό χρήμα είχε γίνει πολύ φθηνό κι έρρεε σχετικά εύκολα στην αγορά.

Σε τοκογλύφους κατέφευγαν μόνο όσοι είχαν εξαντλήσει κάθε τρόπο δανεισμού από τις τράπεζες και είχαν «πάρε – δώσε» με τις μαύρες λίστες του Τειρεσία.

Με το που σταμάτησε όμως και πάλι η ρευστότητα, το φαινόμενο της τοκογλυφίας άνθισε ξανά…

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή