Αναπροσαρμογή του Μνημονίου ζητά ο Τόμσεν
Ο Τόμσεν παραδέχτηκε πως το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας έχει προβλήματα και χρειάζεται αναπροσαρμογή σε διάφορους τομείς.
Ένας από τους λόγους που το Μνημόνιο έπεσε έξω σύμφωνα με τον Τόμσεν είναι ότι υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες της Δημόσιας Διοίκησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα απέδωσε την ύφεση στην καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και συμπλήρωσε πως το πρόγραμμα βρίσκεται πίσω σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα στους περισσότερους τομείς.
«Ένα δεν θα υπάρξει ισχυρότερη θέληση για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τότε το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει προβλήματα» επισήμανε ο Τόμσεν.
Ακόμη ο Τόμσεν παραδέχθηκε αυτό που έδινε και στην χθεσινή του έκθεση: ότι η Ελλάδα θα μείνει έκτος στόχων για φέτος.
Όσον αφορά στο τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε πως πρέπει να σταματήσει να βασίζεται σε αυξήσεις φόρων και να κινηθεί πιο επιθετικά σε κλείσιμο Δήμων, οργανισμών και επιχειρήσεων.
Πάντως ο Τόμσεν αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο από την αρχή του Μνημονίου.
Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του :
Για μεταρρυθμίσεις είπε:
"Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, χωρίς ευρεία πολιτική στήριξη ο κίνδυνος αποτυχίας (του προγράμματος) είναι σημαντικός".
"Πολλά έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν. Πρέπει να κοιτάξουμε τι μπορεί να γίνει για να βελτιώσουμε την εφαρμογή (των μέτρων, μεταρρυθμίσεων) ".
Για τη φορολογία,
"Έχουμε φθάσει στο ανώτατο όριο αναφορικά με το τι μπορεί να επιτευχθεί από την αύξηση της φορολογίας".
Για τη μείωση του Δημοσίου,
"Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά το θέμα του κλεισίματος κρατικών επιχειρήσεων κα οργανισμών και ίσως πρέπει να δεχθεί σε αυτή τη διαδικασία μη εθελοντικές περικοπές θέσεων εργασίας".