Τραπεζίτες: Τι προβλέπουν για τον κλάδο και την οικονομία
Αναλυτικά, ο κ Φωκίων Καραββίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια συζητούσαν όλοι για τα κόκκινα δάνεια με έναν αρνητικό χρωματισμό. «Σήμερα ερχόμαστε να μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα. Έχουμε αλλάξει σελίδα, στοχαζόμαστε για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, για την ανάπτυξη, και όχι την επιβίωση».
Όπως σημείωσε, για να κοιτάξουν οι τράπεζες προς το μέλλον, έπρεπε να πετάξουν το παρελθόν. Τόνισε πως η τράπεζα του έχει ήδη ανακοινώνει ότι σε μερικούς μήνες θα έχει μονοψήφιο αριθμό μη εξυπηρετούμενων και διψήφιο αριθμό απόδοσης επί των ίδιων κεφαλαίων της τράπεζας.
«Η επόμενη ημέρα συνδέεται με την ανάγκη και τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει με σύνεση και ευθύνη την αναπτυξιακή πορεία. Οφείλουμε να κατευθύνουμε τους πόρους μας σε βιώσιμα έργα, με όρους προστασίας του περιβάλλοντος», τονίσε χαρακτηριστικά.
Προσέθεσε δε ότι η Eurobank στήριξε τη ρευστότητα των πελατών της όταν ξέσπασε η πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι το τραπεζικό σύστημα έχει υποστηρίξει και χρηματοδοτήσει όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της χώρας.
Ένας επιπλέον στόχος, τόνισε, είναι να μη μείνουμε πίσω από τις διεθνείς επενδύσεις του κλάδου. «Συμβάλλουμε στην ευρύτερη προσπάθεια ψηφιοποίησης της χώρας, θα υπάρξει χρηματοδότηση της οικονομίας με σύνεση και ευθύνη, υπάρχει η βούληση να ακολουθήσουμε ταχέως τις τάσεις διεθνώς».
Ο κ. Καραββίας σημείωσε ότι η τράπεζα έχει υλοποιήσει τη στρατηγική της για την επόμενη μέρα σε μεγάλο βαθμό, ενώ στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί. «Η κερδοφορία μας είναι σταθερός πυλώνας και θέλουμε αποδόσεις υψηλές για τους μετόχους μας», σημείωσε.
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να «κάνουμε ένα βήμα πίσω», να δούμε τη μεγάλη εικόνα, τι οδηγεί τις αλλαγές στο παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα. Οι αλλαγές έρχονται από την τεχνολογία και την ενεργειακή μετάβαση.
Η χώρα, εκτιμά ο κ. Καραββίας, τώρα έχει πλεονεκτήματα, έχει καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, με νέες εμπειρίας και γνώσεις. Οι νέες τεχνολογίες ευνοούν το μικρότερο μέγεθος, που ήταν πάντα το μειονέκτημα της χώρας. Η χώρα έχει έναν τεράστιο δυναμικό στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, «αποκτούμε φυσικό πλεονέκτημα στον χώρο αυτό».
Alpha Bank: Οι δισταγμοί κοστίζουν
Στη σημαντική ευκαιρία που δημιουργεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, αλλά και την ετοιμότητα της Alpha Bank να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.
Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την μοναδική ευκαιρία για να επιτύχει τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, κλείνοντας παράλληλα το επενδυτικό κενό της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility - RRF), σε συνδυασμό με τους χρηματοδοτικούς πόρους από τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και διαρθρωτικά ταμεία, συνολικού ύψους 72 δισ. ευρώ, έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή τεχνολογικών δυνατοτήτων και εξελίξεων, ενεργοποίησε τη δυναμική παρέμβαση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με σκοπό τη στήριξη της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμών, επικρατεί ευφορία και υψηλές προσδοκίες για το μεταπανδημικό περιβάλλον.
Επιπλέον, τόνισε πως η δομική αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν, συνίσταται στο γεγονός ότι η επιδιωκόμενη ανάπτυξη θα πυροδοτηθεί κυρίως από την υψηλή αναλογία επενδυτικών κεφαλαίων, και όχι μέσω αύξησης της κατανάλωσης, ενώ πρόσθετη δυναμική δημιουργεί και η δυνατότητα μόχλευσης από το τραπεζικό σύστημα.
Ως προς το Δημόσιο, ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως το σχέδιο 167 δράσεων που υπεβλήθη είναι ολοκληρωμένο και απέσπασε τα εύσημα των Βρυξελλών, για να προσθέσει πάντως πως απαιτείται συνέπεια στο «μέτωπο» του μεταρρυθμιστικού έργου, ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως σημαντικές οριζόντιες μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης και ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank εξέφρασε την άποψη ότι σημαντικό βάρος θα έχει ο ιδιωτικός τομέας, καθώς τα κριτήρια διοχέτευσης των κεφαλαίων της ΕΕ δεν αποσκοπούν στη διατήρηση του status quo και οδηγούν σε νομοτελειακή αλλαγή της τρέχουσας δομής της οικονομίας και μετατόπιση του προσανατολισμού προς την εξαγωγική δραστηριότητα, την Έρευνα και Καινοτομία, καθώς και την προοπτική των Συγχωνεύσεων & Εξαγορών, ώστε να αυξηθεί το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και να αξιοποιηθούν οι οικονομίες κλίμακας, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται κλάδοι που καθιστούν την ανάπτυξη περισσότερο διατηρήσιμη και λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικές διαταραχές, όπως ο τομέας παραγωγής και αποθήκευσης Ενέργειας, η Μεταποίηση και συγκεκριμένα ο Αγροδιατροφικός κλάδος, οι Κατασκευές, τα Logistics και η Πληροφορική.
Σημείωσε επίσης ότι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως των νέων απαιτήσεων, προχωρώντας στις απαραίτητες αναβαθμίσεις, τόσο σε επίπεδο επενδυτικών σχεδίων, εταιρικής διακυβέρνησης, στελέχωσης και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών. Τα επιτεύγματα της Alpha Bank το τελευταίο έτος, ισχυρό εχέγγυο για την ετοιμότητά της να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Αναφερόμενος στην ετοιμότητα της Alpha Bank, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι η προετοιμασία ώστε, σήμερα να είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, με στόχο τη δημιουργία αξίας για την χώρα και τους Πελάτες μας.
Πειραιώς: Έμφαση στο σχέδιο Sunrise
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου τόνισε «εμείς ξεκινήσαμε μετασχηματίζοντας την τράπεζα συνολικά και επιφανειακά με το σχέδιο Sunrise, με στόχο την κεφαλαιοποίηση, τη σταθερή κερδοφορία, και την ανάπτυξη, που είναι βασικό στοιχείο».
Αναφέρθηκε στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 3 δισ., και στον εταιρικό μετασχηματισμό, που η κυρία βάση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλάζοντας σελίδα στη λειτουργία της τράπεζας.
Με χαρά βλέπω ότι και οι άλλες τράπεζες είναι στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε.
Πρόσθεσε δε πως η νούμερο ένα βοήθεια προς την κοινωνία θα είναι «η σχέση μας με τους πελάτες. Με το electronic know your customer, απελευθερώνουμε χρόνο από το προσωπικό μας για να συμβουλεύει τον πελάτη, από το να κάνει γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Αυτό, εκτίμησε, θα βοηθήσει την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων των ίδιων και των τραπεζικών αποτελεσμάτων.
Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ακόμη κάτι που παρατήρησε στις πολλαπλές παρουσιάσεις σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές κατα την ΑΜΚ, ότι είναι πολύ σημαντικό το βάρος που δίνει η διεθνής επενδυτική κοινότητα στη δυνατότητα της Τράπεζας Πειραιώς να χρηματοδοτεί στην ελληνική κοινωνία με βάση και τα περιβαλλοντικά κριτήρια.
Όπως τόνισε, πρόκειται για θεμέλιο λίθο της προσπάθειας από εδώ και πέρα, εντάσσεται και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη.
Εθνική Τράπεζα: Έρχεται μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς τέλος, τόνισε πως η πανδημία δημιούργησε ένα απότομο φρενάρισμα στην οικονομία και έφερε απώλεια στα έσοδα του τουρισμού, που είναι η βαριά βιομηχανία.
Υπάρχει αισιοδοξία τόνισε, καθώς υπάρχει το εμβόλιο πλέον. «Η ερώτηση είναι πότε, αν θα προλάβουμε το καλοκαίρι. Το βλέπουμε ωστόσο και στους δείκτες ότι είναι όλοι στα ύψη, ΡΜΙ, καταναλωτικές δαπάνες, και δανεισμός».
Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει συσσωρευμένη αποταμίευση, καθώς αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά η ανάπτυξη για τα τρία τρίμηνα του 2021 θα είναι πάνω από το 10% και στο έτος θα είναι 4,5%.
Τόνισε επίσης πως η οικονομία θα υπήρχε και χωρίς το ταμείο ανάκαμψης, καθώς προέρχεται από μια δεκαετία όπου έχουν μείνει οι ισχυρές επιχειρήσεις. Υπήρχε μια ελληνική οικονομία και έγιναν και μεταρρυθμίσεις. Το ταμείο ανάκαμψης δίνει μια ώθηση, η οποία δεν είναι βραχυπρόθεσμη, τόνισε.
Μάλιστα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η χώρα μπαίνει σε μια νέα κανονικότητα, προβλέποντας μια πενταετία-δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης.