Eurobank: Καθαρά κέρδη 305 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 305 εκατ. ευρώ έναντι 72 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,07 ευρώ.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η τράπεζα, τα λειτουργικά αποτελέσματα το α’ τρίμηνο του 2022 ήταν ιδιαίτερα ισχυρά, παρά την αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι επιχειρησιακοί στόχοι του 2022 είναι επιτεύξιμοι.
Επιπλέον, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 1,4% έναντι του Α΄ Τριμήνου 2021 και διαμορφώθηκαν σε 339 εκατ. ευρώ, από 335 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 24,7% σε 123 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του Δικτύου, τη Διαχείριση Περιουσίας και τις Υπηρεσίες Καρτών. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αντιστοιχούσαν σε 63 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού, έναντι 58 μονάδων βάσης το Α΄ Τρίμηνο 2021.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα οργανικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 6,7% σε 462 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 404 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 305 εκατ. ευρώ το Α΄ Τρίμηνο 2022.
Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 47 εκατ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, από 32 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 13,1% και ανήλθαν σε 68 εκατ. ευρώ και τα οργανικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 45,4% σε 57 εκατ. ευρώ το Α΄ Τρίμηνο 2022. Το 48% περίπου των καθαρών κερδών προήλθε από τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία και το 43% από αυτές στην Κύπρο.
Δηλώσεις Καραβία
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας ανέφερε πως: «Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώθηκαν και οι πληθωριστικές πιέσεις έγιναν εντονότερες, αυξάνοντας τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία. Το περιβάλλον παραμένει ασταθές, τροφοδοτούμενο από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τη δυσλειτουργία στις αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας σε σπειροειδή αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας.
Παρόλα αυτά, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων, αλλά ικανοποιητικό ρυθμό της τάξης του 3,0%-3,5% το 2022, υποστηριζόμενη από ευρωπαϊκά κονδύλια, αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον και ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού.
Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων, οι επιδόσεις της Eurobank παρέμειναν ισχυρές το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παρά τις νέες αντιξοότητες, παραμένουμε σε τροχιά επίτευξης των ετήσιων στόχων που είχαμε θέσει σε όλους τους τομείς, όταν παρουσιάσαμε το τριετές πλάνο μας τον περασμένο Μάρτιο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν υψηλότερα των αναμενομένων, τα έσοδα προμηθειών αυξήθηκαν με ισχυρούς ρυθμούς, οι δείκτες ποιότητας των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων συνέχισαν να βελτιώνονται και η κερδοφορία από τις δραστηριότητες εκτός Ελλάδος αυξήθηκαν σημαντικά σε ετήσια βάση, όλα μαζί συντελώντας σε ένα ισχυρό καθαρό αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε, έτσι, σε τροχιά εκπλήρωσης της βασικής μας δέσμευσης για απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% ήδη φέτος και για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του τρέχοντος έτους.
Η Eurobank εστιάζει τις προσπάθειές της στη στήριξη των εταιρικών και ιδιωτών πελατών, ώστε να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του αναπτυξιακού κύκλου. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα υπερέβησαν τα 2,3 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο και η ροή εργασιών παραπέμπει σε ισχυρή επίδοση το δεύτερο τρίμηνο και όλο το 2022.
Η ανάπτυξη θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την Ελλάδα και την ευρύτερη γεωγραφική μας περιφέρεια. Δέσμευσή μας είναι να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για κάθε βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο – δημόσιο ή ιδιωτικό, μικρής ή μεγάλης κλίμακας, ώστε να συμβάλουμε στην ευημερία όλων των χωρών όπου έχουμε παρουσία, μέσα από τη στήριξη μιας οικονομικής ανάπτυξης μακροπρόθεσμα διατηρήσιμης, περιβαλλοντικά βιώσιμης, με ευρύ κοινωνικό αποτύπωμα.»