Διαχειρίσιμα τα stress test της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Αναμενόμενο χαρακτηρίζουν οι τράπεζες το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου θα εξετασθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την τριετία 2023-2025, στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που πραγματοποιεί η ΕΚΤ και συντονίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority - EBA).

Διαχειρίσιμα τα stress test της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες
INTIME
2'

Η αυστηρότητα έγκειται στη σημαντική ύφεση που η ΕΚΤ προβλέπει για την ελληνική οικονομία το 2023 και το 2024, που διαμορφώνεται στο -1,9% και -4,5% αντίστοιχα, και στη χαμηλή ανάπτυξη 0,9% το 2025, με παράλληλη μείωση των τιμών στα οικιστικά και επαγγελματικά ακίνητα και διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, πρόκειται για ένα απομακρυσμένο σενάριο που δεν θεωρείται ρεαλιστικό και πιθανό να επαληθευθεί, παρά μόνον υπό ακραίες και απρόβλεπτες συνθήκες.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, τα αποτελέσματα του stress test θα χρησιμοποιηθούν «για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος των δυσμενών διαταραχών στην ανθεκτικότητα των τραπεζών υπό αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες» και θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούλιο. Με βάση τα αποτελέσματα, θα υπολογιστεί το πρόσθετο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι τράπεζες στο πλαίσιο και του Πυλώνα 2 (P2G), αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν αναμένεται να επιφέρουν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ελληνικές τράπεζες.

Σήμερα, το πρόσθετο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» διαμορφώνεται στο 1,5%-1,75% ανάλογα με την τράπεζα και με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχουν βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα τους σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων του παρελθόντος, αλλά και με δεδομένη την άνοδο των επιτοκίων που βελτιώνει την κερδοφορία τους, ζητούμενο είναι η συγκράτηση αν όχι η μείωση του κεφαλαιακού αποθέματος στα ίδια επίπεδα, προκειμένου να τεκμηριωθεί και ο στόχος για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους.

Όπως προκύπτει από τα μακροοικονομικά σενάρια που δημοσίευσε η ΕΚΤ, το δυσμενές σενάριο που έχει υιοθετηθεί για την Ελλάδα είναι κατά πολύ ηπιότερο από τα αντίστοιχα σενάρια που προβλέπονται για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βάσει των οποίων το σύνολο των οικονομιών θα πέσει σε βαθιά ύφεση με τη μεγαλύτερη ύφεση να εντοπίζεται στη Γερμανία (-5,2% το 2023 και σωρευτικά -6,4%).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
10:47ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα SOS του ΔΕΗ Christmas Factory