Η τελευταία «επιδρομή» στις τράπεζες
Την πρώτη "γεύση" από τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα γίνουν στο τέλος του έτους πήραν οι Έλληνες τραπεζίτες.
Στο ταξίδι που πραγματοποίησαν την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στα τεστ. Μαζί με τις διοικήσεις των τέσσερις ελληνικών τραπεζών βρέθηκαν και αυτές των υπολοίπων 123 που θα υποβληθούν σε ανάλογης εξέταση.
Το βασικό σημείο στο οποίο στάθηκε η ΕΚΤ ειναι ο έλεγχος του ενεργητικού των τραπεζών. Το ύψος των ελεγχόμενων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 110 δις ευρώ. Η σύνδεση του ενεργητικού με τα τεστ λοιπόν, ήταν στο επίκεντρο της ενημέρωσης, όπως επίσης και το ακανθώδες θέμα των κόκκινων δανείων, που μόνο στη χώρα μας αγγίζουν τα 77 δις ευρώ.
Νέες αυξήσεις κεφαλαίου
Τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα δημιουργούν ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα, καθώς εκτιμάται οτι θα δημιουργήσουν νέες "τρύπες" και κατ' επέκταση ανάγκη για νέα κεφάλαια.
Έτσι, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, οι ελληνικές τράπεζες. μπορεί να χρειαστούν και νέες αυξήσεις κεφαλαίου, πέρα από αυτές που έκαναν μέσα στο 2014, ταυτόχρονα με τις εκδόσεις ομολόγων στις οποίες προχώρησαν και παρά την ύπαρξη του "μαξιλαριού" ασφάλειες που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 11 δις ευρώ.
Οι αυξήσεις εκτιμάται οτι θα γίνουν σε χαμηλές τιμές, χαμηλότερες από αυτές των ΑΜΚ που προχώρησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και το 2014 και το 2013.
Για παράδειγμα, αν μια τράπεζα πέρυσι έκανε αύξηση κεφαλαίου στα 4 ευρώ και φέτος στα 3 ευρώ, στη νέα αύξηση μπορεί να "βγουν" στα 1,5 ευρώ.
Εδώ όμως "κρύβεται" και το τελικό ίσως σχέδιο..."άλωσης" των τραπεζών.
Το σχέδιο
Βασική προϋπόθεση για αυτές τις αυξήσεις είναι η συμμετοχή των ιδιωτών από τη μια αλλά και η παραίτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τα δικαιώματά του, με ταυτόχρονη απομείωση των αξίας των μετοχών που κατέχει στις τράπεζες!
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που διαχειρίζεται τα λεφτά που δανείστηκε το κράτος και πληρώνει ο λαός για την ενίσχυση των τραπεζών, θα χάσει μέρος των χρημάτων του.
Εδώ απομένει να δούμε αν αυτό θα γίνει αποδεκτό πολιτικά, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές για το γεγονός οτι χάνονται τα λεφτά των πολιτών, χρήματα που έχουν αυξήσει το δημόσιο χρέος για λογαριασμό των τραπεζών.
Οι αυξήσεις σε χαμηλές τιμές μεταξύ άλλων, θα μειώσouν τη συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες. Πρακτικά δηλαδή, οι τράπεζες θα γίνουν σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικές, αφού η συμμετοχή του δημοσίου (μεσω του ΤΧΣ) θα συρρικνωθεί!
Το σχέδιο όμως προβλέπει και κάτι ακόμα: στις αυξήσεις θα συμμετάσχουν ιδιώτες. Οι χαμηλές τιμές θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο στις τράπεζες με τα χρήματα που θα βάλουν και σε συνδυασμό με τα όσα θα πράξει το ΤΧΣ, χάνοντας μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, θα μπορούν να έχουν τον έλεγχο.
Για να το εξηγήσουμε πιο απλά, όσοι αποφασίσουν να μπουν τώρα στις αυξήσεις κεφαλαίου που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν, θα βάλουν χρήματα σε μια τραπεζα που θα ειναι ιδιωτική χωρίς κρατική παρέμβαση.
Αφού δηλαδή το κράτος και οι πολίτες έσωσαν τις τράπεζες με τα χρήματα που δανείστηκαν από την τρόικα, τώρα θα τις πάρουν απαλλαγμένες από τα βάρη, μιας και τα δύσκολα θα είναι πίσω!
Η τελευταία "επιδρομή" δηλαδή, στις ελληνικές τράπεζες.
Ήδη, στην τραπεζική "αγορά" υπάρχουν πληροφορίες για ενδιαφέρον εγχώριων αλλά και ξένων επενδυτών που φέρονται να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου σε περίπτωση που αυτές γίνουν. Ονόματα φυσικά, που στα τραπεζικά δεδομένα της χώρας, δεν είναι άγνωστα.
Διαβάστε επίσης:
ΕΝΦΙΑ: Σε 6 δόσεις ο φόρος - Τι θα γίνει με τα ξενοίκιαστα σπίτια