Test αντοχής και οδηγός επιβίωσης των ελληνικών τραπεζών το 2015
Το επόμενο στοίχημα για τις τράπεζες είναι να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν επιτελώντας το σκοπό τους χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Και βέβαια να λύσουν το γόρδιο δεσμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες ανακοινώνουν αποτελέσματα γ' τριμήνου στις αρχές Νοεμβρίου (στις 4/11 η Alpha, στις 7/11 η Eurobank), δεδομένης της "ψαλίδας" μεταξύ των ανακοινωμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέψεων.
Η στενή σχέση της εξέλιξης της οικονομίας με την επιτυχή πορεία των τραπεζών στη συνέχεια είναι αναμφισβήτητη αφού η ανάκαμψη της οικονομίας θα βοηθήσει τα κόστη χρηματοδότησης να συγκλίνουν περισσότερο προς τα επίπεδα που επικρατούν στην ευρωζώνη, θα ενισχύσει τις καταθέσεις και θα οδηγήσει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το κυριότερο όμως είναι μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών που θα μπορούσε να προκύψει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας και εφόσον εξαλειφθεί το πολιτικό ρίσκο που δημιουργεί η εκλογολογία.
Την ίδια στιγμή σενάρια περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων των τραπεζών έρχονται στην επιφάνεια προκειμένου να επανέλθουν πλήρως στον ιδιωτικό τομέα επιστρέφοντας κεφάλαια στο ΤΧΣ με ισόποση μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μέτοχος της Alpha Bank σε ποσοστό 69,9%, στην Πειραιώς κατέχει το 67,3%, στην Εθνική το 57,2% και στη Eurobank το 35,4%.Το ΤΧΣ θα αναθέσει σε ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό οίκο, τη μελέτη η οποία θα εκτιμά πόσα κεφάλαια μπορεί να ανακτήσει το Ταμείο από τις συμμετοχές του στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι στο πρώτο μνημόνιο τα κεφάλαια που δυνητικά μπορεί να πάρει πίσω το ΤΧΣ (και επομένως το Δημόσιο) από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ.
Τα πλάνα αναδιάρθρωσης
Τα στρες τεστ απέδειξαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών καλύφθηκαν από τα μέτρα που έχουν λάβει ήδη καθώς και από τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνηθεί με την DG Comp. Χωρίς τα σχέδια αναδιάρθρωσης όλες οι τράπεζες, εκτός της Alpha Bank εμφάνιζαν κενό στο πλαίσιο του δυσμενούς σεναρίου. Οι τέσσερις τράπεζες με βάση την αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού (AQR) είχαν συνολικά έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ, με δύο (ΕΤΕ και Eurobank) να αποτυγχάνουν. Περνούν όμως όλες όταν ληφθεί υπόψη ο «δυναμικός ισολογισμός», δηλαδή ο ισολογισμός συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αναδιάρθρωσης.
Εθνική: Πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ
Η Εθνική εμφανίζει με βάσει το δυναμικό μοντέλο αξιολόγησης, μετά δηλαδή το συνυπολογισμό των εγκριθέντων πλάνων αναδιάρθρωσης, κεφαλαιακό πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και 2,03 δισ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο. Για το μέλλον η ΕΤΕ εστιάζει στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την υποστήριξη της πελατειακής της βάσης στην ευρύτερη περιοχή που δραστηριοποιείται Εθνική.
Πειραιώς: Πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ
Με βάση το στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013 οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 659,99 εκατ. ευρώ. Τυπικά, η τράπεζα πρέπει να υποβάλει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, στο οποίο όμως απλά θα αναφέρει την επιτυχή άντληση κεφαλαίων ύψους 1,75 δισ. ευρώ την περασμένη Άνοιξη. Η Πειραιώς ολοκλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ και εξόφλησε τις προνομιούχες μετοχές δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Με το 1 δισ. ευρώ καθαρής κεφαλαιακής ενίσχυσης υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της στατικής αξιολόγησης και εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ.
Alpha Bank: Πλεόνασμα 1,3-3,1 δισ. ευρώ
Με μεγάλη άνεση πέρασε η Alpha Bank τα στρες τεστ. Υπερβαίνει τα ελάχιστα όρια 5,5% και 8% του δείκτη CET1, στο δυσμενές και στο βασικό σενάριο, τόσο υπό την παραδοχή του στατικού, όσο και του δυναμικού ισολογισμού, με κεφαλαιακό πλεόνασμα μεταξύ 1,3 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ.
Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 ύψους 8,1 έχει η Alpha Bank στο δυσμενές σενάριο και περνά τα stress test της ΕΚΤ ανήκοντας σύμφωνα με πληροφορίες, στο κορυφαίο 20% μεταξύ των τραπεζών που εξετάστηκαν.
Eurobank
Στη βάση του δυναμικού ισολογισμού, η τράπεζα εμφανίζει κεφαλαιακό δείκτη Core Tier I 15,1% στο βασικό σενάριο και 5,5% στο δυσμενές σενάριο. Παράλληλα, η Eurobank σημειώνει ότι δημιουργείται πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τον κεφαλαιακό δείκτη στο πλαίσιο του δυναμικού δυσμενούς σεναρίου από 5,5% σε 9,5%.