Ο πρώην διοικητής της Deutsche Bank στη Τρ. Κύπρου
Ο σημερινός διορισμός του Γιόζεφ Άκερμαν στο αξίωμα του διοικητή της Τράπεζας Κύπρου δεν αμφισβητείται από κανένα, δεδομένου ότι οι κύριοι μέτοχοι της Τράπεζας έχουν ταχθεί υπέρ του.
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αφιερώνει ολοσέλιδο άρθρο για τη νέα θέση του πρώην διοικητή της Deutsche Bank και τα τεράστια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, τα οποία η εφημερίδα παραθέτει αναλυτικά και τα οποία έχουν σε μεγάλο βαθμό να κάνουν με το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
«Πριν τον διορισμό του ο Άκερμαν δεν θέλει να κάνει δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά το περιβάλλον του υπενθυμίζει τις εμπειρίες που απέκτησε στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης και το ενδιαφέρον του να την επιλύσει για να διατηρηθεί η συνοχή της Ευρώπης» επισημαίνει ο γερμανός αρθρογράφος. «Αυτό θέλει πρακτικά να το συνεχίσει».
Ο σχολιαστής εκφράζει την έκπληξή του για αυτό το ενδιαφέρον του 66χρονου τραπεζίτη για την Τράπεζα της Κύπρου και αποκαλεί «κάτι σαν παραίτηση της παραίτησης» την ανάληψη του συγκεκριμένου πόστου σε μια μικρή και ασήμαντη τράπεζα της Ευρώπης, την ώρα που ήταν σε εποπτικά συμβούλια κολοσσών, όπως του ασφαλιστικού οργανισμού Zürich, της Siemens ή της Shell.
«Η θητεία του νέου διοικητή φαίνεται να ξεκινά με μια παρεξήγηση, γιατί όλοι περιμένουν από αυτόν να δραστηριοποιηθεί περισσότερο από ότι ένας επικεφαλής ενός εποπτικού συμβουλίου» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Όμως αυτή η ελπίδα δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, γιατί όπως διαρρέει το περιβάλλον του, ο Άκερμαν δεν πρόκειται να εγκατασταθεί στο νησί, δεν είναι απαραίτητο για την εκτέλεση των υποχρεώσεών του, τις οποίες παίρνει πολύ σοβαρά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανάληψη ενός τέτοιου πόστου προϋποθέτει μεγάλο ιδεαλισμό. Για τα χρήματα είναι προφανές ότι δεν το κάνει. Η αμοιβή του γύρω στα 68.000 ευρώ το χρόνο είναι peanuts μπροστά στα όσα έχει κερδίσει στην επαγγελματική του ζωή» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.