«Αμφιβόλου σκοπιμότητας οι αιτιάσεις της τρόικας»
Μάλιστα, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως η τρόικα διαπραγματεύεται «ως η Ελλάδα να βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής αποσταθεροποίησης, ως εάν να υπάρχουν τεράστια ελλείμματα και χρηματοδοτικά κενά μόνιμου χαρακτήρα και προβάλλει διάφορες αιτιάσεις αμφιβόλου σκοπιμότητας περί μη συμμόρφωσης». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουν ότι «ζούμε ημέρες του 2011 και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην επαναληφθεί η ιστορία».
Τότε η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει κάπως να ανακάμπτει στο τρίτο τρίμηνο του 2011, «μόνο και μόνο για να ξαναπέσει σε βαθύτερη ύφεση, καθώς άρχισε η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, στη βάση πολιτικών αποφάσεων από τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης».
Η Alpha Bank σημειώνει, δε, πως «οι διαπραγματεύσεις γίνονται για να κερδίσουν και τα δύο μέρη, διαφορετικά δεν έχουν έννοια. Ο καταναγκασμός και η αδιαλλαξία δεν οδηγούν πουθενά. Καλώς κάνουμε, λοιπόν, και διαπραγματευόμαστε όσο πιο σκληρά γίνεται με την τρόικα για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δεδομένων των προκαταλήψεων των δανειστών μας, που πολλές φορές οδηγούν το πλοίο στα βράχια για να μας σώσουν από τη θαλασσοταραχή!».
Όμως, η τράπεζα ασκεί κριτική και για την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αναφέροντας ότι «μάλλον νύχτα ελήφθη η απόφαση να προταθεί αύξηση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων».