Η Πειραιώς «σπρώχνει» δάνεια και επιχειρήσεις σε ξένα funds
Ο Henri Kravis είναι το νέο αφεντικό πολυάριθμων ελληνικών επιχειρήσεων... μόνο που αυτές θα το μάθουν τελευταίες. Προς το παρόν οι πολυάριθμες αυτές επιχειρήσεις, η δραστηριότητά τους και οι εργαζόμενοι τους είναι μόνο ένας αριθμός, ένα βάρος που ξεφορτώνεται μια τράπεζα, ένα βάρος ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Από τις αρχές του έτους οπότε και ενεργοποιείται η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με το αμερικάνικο fund KKR- Kohlberg Kravis Roberts, εκατοντάδες επιχειρηματικά δάνεια συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν συνάψει με την Πειραιώς, θα ανήκουν πλέον σε ένα νέο επενδυτικό σχήμα το οποίο και αναλαμβάνει τη διαχείρισή τους. Τι ακριβώς θα σημαίνει αυτό, είναι κάτι που σήμερα γνωρίζει μόνο ο Μιχάλης Σάλλας και τα «γεράκια» με τα οποία έχει υλοποιήσει τις σχετικές συμφωνίες. Είναι όμως αυτή η διαδικασία, το πρώτο βήμα για να... αδειάσει η Τράπεζα Πειραιώς από πάνω της και σταδιακά, το σύνολο των προβληματικών δανείων, «πουλώντας» αυτά σε ξένα κερδοσκοπικά funds. Σε αυτή τη φάση, πάντως, τα δάνεια δεν φεύγουν από την Πειραιώς 100%, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Η Πειραιώς θα συμμετέχει με κάποιο ποσοστό-που όμως δεν ανακοίνωσε- στο νέο επενδυτικό σχήμα, απομειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνό της.
Ποια είναι τα δάνεια που έκαναν... φτερά; Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για περίπλοκα δάνεια -πολύ μεγάλου κόστους διαχείρισης-, κόκκινα και ενήμερα, όλα επιχειρηματικά, τα οποία πλέον θα διαχειρίζεται η KKR, με στόχο να πετύχει καλύτερη διαχείριση και αναχρηματοδότηση, ενώ προσθέτοντας στο επενδυτικό fund 300 εκ. ευρώ δίνει δυνατότητα αναχρηματοδότησης όπου αυτή κριθεί απαραίτητη.
Οι εταιρείες του σχήματος θα τελούν υπό τη διαχείριση ή και τον έλεγχο της ΚΚR Credit ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα αναλάβει την τραπεζική εξυπηρέτηση (servicing) του χαρτοφυλακίου, το οποίο αποτελείται από ενήμερα όσο και από μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και από μετοχικούς τίτλους. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, μετά τη πλήρωση των κανονιστικών και λοιπών προαπαιτούμενων. Θεωρείται, ωστόσο, απόλυτα βέβαιο ότι θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και θα προκύψουν έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματίες, όταν αυτοί πια ζητήσουν και λάβουν πλήρη ενημέρωση για την τύχη των δανείων τους και ουσιαστικά το μέλλον των επιχειρήσεών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η KKR συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παγκοσμίως επενδυτικούς οίκους, έχοντας υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας $96,1 δισ. ενώ διαθέτει σημαντική προϊστορία σε διεθνείς επενδύσεις ανά την υφήλιο, επιδιώκοντας τη δημιουργία αξίας με την εισφορά κεφαλαίων μακροπρόθεσμου ορίζοντα, την στρατηγική σκέψη και την εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών στη λειτουργία των εταιρειών.
Αναφερόμενος στη συναλλαγή, ο κος Άνθιμος Θωμόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε: «Η συμφωνία με την KKR δίνει το στίγμα μιας νέας και δυναμικής προσέγγισης στη διαχείριση των δανείων και συμμετοχών της Τράπεζας. Όντας η μεγαλύτερη ελληνική Τράπεζα, εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την ανάκτηση κεφαλαίων από τις θέσεις μας αυτές.
Η KKR διαθέτει ένα εξαιρετικό ιστορικό σε παγκόσμιο επίπεδο και την απαραίτητη εμπειρία στην υποστήριξη εταιριών για ενίσχυση της αξίας τους μέσω της επένδυσης μακροπρόθεσμων κεφαλαίων και της οργανωτικής και χρηματοδοτικής αναδιάρθρωσης. Η πρόθεσή της να επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια σε σχέση με τo μεταβιβαζόμενo χαρτοφυλάκιο, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.»
Σύμβουλοι της Τράπεζας στη συναλλαγή είναι οι Deutsche Bank AG, Shearman & Sterling LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη. Σύμβουλοι της KKR στη συναλλαγή είναι οι Weil, Gotshal & Manges, Karatzas & Partners Law Firm, Arthur Cox and Deloitte LLP.