Να μπουν οι εισαγγελείς σε όλες τις τράπεζες
Η κακουργηματική δίωξη (η οποία δεν αφορά τον ήδη κατηγορούμενο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τα επισφαλή δάνεια των 701 εκατ. ευρώ) στρέφεται κατά του συνόλου της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton αλλά και των δύο επιχειρηματιών - συνεταίρων και πρώην μετόχων της Τράπεζας Ωμέγα.
Κατά την εισαγγελική αρχή οι δύο επιχειρηματίες εισήλθαν στο ΔΣ της Proton μετά την απορρόφηση της τράπεζάς τους από τη δεύτερη και έπεισαν τα μέλη της επιτροπής Πιστοδοτήσεων να τους χορηγήσει «θαλασσοδάνεια» περίπου 38 εκατομμυρίων ευρώ. Τα μέλη της επιτροπής Πιστοδοτήσεων διώκονται για κακουργηματική απιστία ενώ οι δυο επιχειρηματίες για ηθική αυτουργία.
Σύμφωνα με την Εισαγγελία:
Στην πρώτη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία μη επανορθώσιμη στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας άνω των 24 εκατ. ευρώ, από παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου (ήδη κατηγορουμένου) μέλους της Τράπεζας, ο οποίος υπήρξε μέτοχος (κύριος 2.031.160 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ Τράπεζα ΑΕ, η οποία απορροφήθηκε από την Proton. O ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ τόσο της Ωμέγα Bank όσο και της Proton. Παύθηκε απο μέλος του ΔΣ της Proton κατ’ απαίτηση της εποπτικής αρχής με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται να είναι μέλος του ΔΣ τη στιγμή που η ίδια τράπεζα δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του.
Στη δεύτερη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ, μη επανορθώσιμη, από σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανεικών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου (ήδη κατηγορουμένου) της τράπεζας, ο οποίος υπήρχε μέτοχος (κύριος 1.575.007 κοινών ονομαστικών μετοχών) της Ωμέγα Τράπεζα, η οποία απορροφήθηκε από την Proton. Ο ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ, τόσο την ΩΜΕΓΑ όσο και στην Proton και δραστηριοποιούνταν σε επιχειρηματικό σχήμα με το δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.
Όπως αναφέρουν οι εισαγγελικές πηγές και στις δυο περιπτώσεις οι ενέργειες των κατηγορουμένων έλαβαν χώρα ενώ είχε προηγηθεί ήδη από το διάστημα Φεβρουάριος - Ιούνιος 2011, ο επιτόπιος έλεγχος της ΤτΕ στα πεπραγμένα της Proton, ενώ είχε δοθεί από το τέλος του έτους 2010 και επαναλήφθηκε την 1/7/2011 γραπτώς, εντολή από την ΤτΕ προς την Proton να ακολουθήσει «πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης μείωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου».
Και σε αυτή την υπόθεση, όπως και σε όλα τα σκάνδαλα που έχουν πρωταγωνιστήσει τραπεζίτες και τραπεζικοί, από κοινού με διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, ακόμα και πολιτικούς, πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Να μπουν οι εισαγγελείς σε όλες τις τράπεζες και να κάνουν φύλλο και φτερό τα αρχεία, ώστε όλα τα θαλασσοδάνεια να καταλήξουν στη δικαιοσύνη και όσοι τα… έλαβαν, οδηγώντας το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας στη χρεοκοπία, να τιμωρηθούν παραδειγματικά.